Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Bērns komā arī uz Baštika sirdsapziņas

Tajā brīdi, kad kāda māte nonāk dzemdību namā, lai pasaulē laistu bērnu, kāds no dzemdību nama darbiniekiem viņas vārdu un uzvārdu pārbauda Iedzīvotāju reģistra datu bāzē. Ja reģistra dati liecina, ka viņai iepriekš atņemtas aizgādības vai aprūpes tiesības uz iepriekšējo bērnu, dzemdību nams dod ziņu bāriņtiesai vai sociālajam dienestam un ziņo: uzmanību, pievērsiet šai mātei un viņas jaundzimušajam pastiprinātu uzmanību.

Tātad katrā dzemdību namā vienai personai ir jābūt pieejamam Iedzīvotāju reģistram, kā arī jāuzliek par pienākumu ziņot dienestiem, tiem savukārt jābūt pienākumam apsekot riska māti pēc dzemdībām.     

Šādu sistēmu pirms aptuveni pusotra gada piedāvāja ieviest Diena pēc vairākiem gadījumiem, kad izrādījās, ka jaundzimušos reiz sodītām mātēm neviens dienests neredz. Toreiz vairāki bērni aizgāja bojā, jo izrādījās, ka mātes nebūt nav labojušās un izturēties tā, lai bērns necieš, nav iemācījušās.

Ierosinājums tika izteikts Bērnu un ģimenes lietu ministrijai, kas solīja šo problēmu kopā ar Veselības ministriju risināt. Rezultāts ir tāds — nekas no tā nav izdarīts un šobrīd šausmināmies par kārtējo gadījumu: komā divus mēnešus vecs zīdainis, kas dzimis mātei, kurai vēl pavisam nesen — janvārī viens bērns jau atņemts. Protams, ka pirmkārt atbildība prasāma no bērna vecākiem, taču šis ir arī Baštika vadītās ministrijas neizdarības kārtējais upuris.    

Zinu, ka, iespējams, daudzi dzemdību nami ņurdēs un Veselības ministrija tos aizstāvēs, sakot, ka ziņošana par riska mātēm ir papildus darba pienākums un tā jau grūti, un Bērnu ministrija plātīs rokas, ka neko nevar panākt, taču tad ir jautājums — cik mazus bērnus vēl ziedosim, lai ko mainītu?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja