Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

„Bīskape“ un vispārējs nogurums

Tuvojas praids. Par praidu runā visi, kam vien nav slinkums. Vairākos interneta viedokļu forumos un blogos gan praida atbalstītāji, gan noliedzēji steidz rast argumentus savu viedokļu pamatošanai. Asu reakciju ir izraisījusi kardināla Jāņa Pujata vēstule valdībai un Valsts prezidentam, kurā viņš vēlreiz atgādina savu (uzsveru—savu!) viedokli, ka homoseksualitāte ir netikums.

Kardinālam steidz iebilst gan homoseksuāļu tiesību aizstāvji tepat Latvijā, gan arī ārvalstīs. Arī es iebilstu pret veidu kādā kardināls vēršas pret homoseksuāļiem, tomēr, man ir arī nopietni iebildumi pret pretējā viedokļa pasniegšanu.

Diena.lv kā oponējošu viedokli kardināla izteiktajam ir publicējusi kādas Diānas Fišeres, kas esot Metropolitēna baznīcu kopienas bīskape, atklātu vēstuli. Protams, bīskape Fišere iebilst pret kardināla izteikumiem un iestājas par geju un lezbiešu tiesībām un to nu viņai nevar pārmest. Tomēr man radās sajūta, ka šis iepriekš nedzirdētās baznīcas, nezināmās bīskapes viedoklis tiek pasniegts kā autoratīvas baznīcas pretējs viedoklis kardināla teiktajam. Man gan šķiet, ka diena.lv piedāvātā īsā „bīskapes“ Fišeres dzīvesgājuma apcere nesniedz skaidru priekštatu, kas šī „bīskape“ un ko viņa īsti pārstāv.

Kas ir šī „baznīca,“ kuru pārsāv „bīskape“ Fišere? Metropolitēna baznīcu kopiena ir draudžu savienība (ne baznīca), kas apvieno vien vairāk nekā 200 draudžu (23 valstīs). Šīs reliģiskās organizācijas viens no pamatmērķiem ir darbs ar homoseksuāļiem un homoseksuāļu kopienām un pati organizācijas attieksme seksualitāti skarošos teoloģiskajos jautājumos tiek raksturota kā liberāla. Metropolitēna baznīcu kopiena ir neliela draudžu savienība, kuras pamatauditorija ir seksuālās minoritātes un pati „bīskape“ Diāna Fišere arī ir aktīva seksuālo minoritāšu tiesību aizstāve.

Neviens nevar aizliegt šai „baznīcu kopienai“ izteikt savu viedokli, iebilstot pret klaji homofobiskiem izteikumiem, tomēr, šajā brīdī kā pretviedoklis būtu vajadzīgs kādas baznīcas vai teologa viedoklis, kurš nav klaji angažēts geju un lezbiešu tiesību aizstāvis. Godīgi sakot, es esmu noguris no visa veida abu pušu ekstrēmistu viedokļiem gan praida, gan homoseksualitātes jautājumos.

P.S. Arī ieraugot vārdu „bīskape“ pie Fišeres kundzes vēstules es novīspnāju un nodomāju—laikam tagad katrs var uztaisīt savu „baznīcu“ un sevi nodēvēt par „bīskapu“.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja