Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Būs apskatāma Jāņa Straupes mēbeļu dizaina izstāde Funkcionālais neprāts

Dekoratīvās mākslas un Dizaina muzejā no 25.janvāra līdz 13.februārim būs skatāma Jāņa Straupes mēbeļu dizaina izstāde Funkcionālais neprāts.

Izstāde ir kā ievads mākslinieka personālizstādei, kura plānota 2014.gada pavasarī jaunajā Nacionālās bibliotēkas ēkā. Mēbeļu dizaina izstādē būs apskatāmi vairāki darbi – funkcionālas dizaina mēbeles, kuru izveide bija profesionāls izaicinājums, kas vainagojies ar neviltotu lepnumu par rezultātu.

Izstādē redzamās kumodes ir praktiski pielietojamas, tehniski sarežģītas, bet formā tīras mēbeles ar taisnām, ģeometriski precīzām un asām līnijām, bez lieka poētisma, cakām un kruzuļiem. Tā ir spēle ar formu, kam priekšnosacījums ir funkcionalitāte.

Mākslinieks Jānis Staupe izstādēs piedalās kopš 1983.gada. Šajā laikā ir bijušas daudzas grupu un personālizstādes gan Latvijā, gan ārvalstīs, kā arī mākslinieks ir saņēmis vairākus apbalvojumus, tai skaitā ieguvis Gada balvu dizainā.

Jāni Straupi vienmēr ir interesējušas spēles ar formu. Astoņdesmitajos gados izaicinājums bija ikdienišķu sadzīves priešmetu kā galda, krēsla, skapja, tradicionālo formu dekonstrukcija un proporciju maiņa. Deviņdesmitajos gados mākslinieks pievērsās monumentālajai tēlniecībai. Radās tādi objekti kā Zivs asaka (9 metrus gara), Piedzēries galds (6 m), Durvis ( 6 m augstas), Gulta ( 4 x 3 metri).

Pēdējās divas mākslinieka personālizstādes Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā - Insekti un Mezozojs - tapa jau nevis kā atsevišķa priekšmeta, bet visas telpas scenogrāfija ar kopēju koncepciju. Šīs izstādes tika veidotas kā starpdisciplionāri projekti, kur mākslas darba izveidē un kopējā tēla radīšanai neatņemama sastāvdaļa, līdztekus koktēlniecības objektiem, bija arī gaisma, skaņa un video projekcijai. Izstāžu papildus mērķis bija radīt skatītājam alternatīvu telpu, kuru neierobežotu izstāžu telpas sienas. Vispilnīgāk un tiešāk tas izdevās 2012.gada vasarā, kur festivāla ROJAL ietvaros izstādes Mezozojs objekti tika izvietoti jūrā.

Kopš 2007.gada mākslinieks Jānis Straupe ir pievērsies eksperimentiem ar ģeometriskajām pamatformām, saglabājot dizaina objektu - mēbeļu funkcionalitāti, par ko varēs pārliecināties dizaina mēbeļu izstādē Funkcionālais neprāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja