Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā tiks atklāta izstāde MAREUNROL’S. Paplašinātā realitāte

No 10. oktobra līdz 8. decembrim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Lielajā zālē pirmo reizi būs skatāma vērienīga pazīstamā latviešu modes dizaineru dueta MAREUNROL’S (Mārīte Mastiņa-Pēterkopa un Rolands Pēterkops) izstāde MAREUNROL’S. Paplašinātā realitāte. Šī starpdisciplinārā projekta uzmanības centrā ir mode kā daudznozīmīga 21. gadsimta mākslas un dizaina forma, kas paplašina mūsu realitātes uztveres robežas, informēja muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva.

Izstāde MAREUNROL’S. Paplašinātā realitāte ir Latvijā vēl nebijis starpdisciplinārs notikums, kas apliecina modes mākslas potenciālu, atklājot tās patieso universālo dabu, kad lietas, materiāli un idejas spēj pastāvēt ārpus laika. Apmeklētājs aicināts iepazīt modi nevis kā sezonālu untumu, bet nopietnu, daudznozīmīgu 21. gadsimta mākslas un dizaina formu, kas paplašina realitātes robežas.

Izstāde piedāvā MAREUNROL’S kolekciju retrospekciju, papildinātu ar video materiāliem, fotogrāfijām, tēlnieciskiem elementiem un audio instalāciju. Autori katrai detaļai piešķir jēgu, viņu mērķis ir radīt apģērbu, kas pauž stāstu un dzīvo savu dzīvi līdzvērtīgi konceptuālam mākslas darbam. MAREUNROL’S drosmīgi uzrunā skatītāju, kā arī reflektē par kolektīvo pagātni un meklē nākotnes vizuālos kodus, jūtīgi uztverot attiecības starp ķermeni, telpu, skaņu un kustību.

MAREUNROL’S tērpi uzdod jautājumus, paģēr iedziļināšanos, eksperimentē ar modes valodas pieņēmumiem, priekšstatiem un materialitāti. Viņu kolekcijas ir kontemplācijas telpa – vien apģērba veidolā. Un reizē krustceles, kur satiekas mūzika, māksla, literatūra, kino, dzīve, sapņi, materiālā un pārlaicīgā pasaule. Viņu radītajiem tērpiem un videi, kuru tie apdzīvo, raksturīga smalkmehāniķa precizitāte, izceļot katras detaļas nozīmīgumu, kā arī sirreāls nejaušības moments. Tie ir kā savveida iztēles spārni, kas pārvar racionalitātes gravitāciju un ļauj nokļūt bneparedzamības un spontanitātes teritorijā, saskatīt to, kas citādi paliek nepamanīts.”

Izstāde iecerēta kā īpaša platforma (sarunas, diskusijas un radošās darbnīcas), kas būs saistoša jebkuram apmeklētājam, veicinot izpratni par modi kā neatņemamu kultūras sastāvdaļu.

 

Izveidots 2006. gadā, MAREUNROL’S ir starptautiski pamanītākais latviešu modes zīmols. Piedalījies daudzos konkursos un festivālos, biennālēs un grupas izstādēs ārpus Latvijas, tostarp 12. Prāgas Scenogrāfijas un teātra arhitektūras kvadrinnālē, ceļojošajā izstādē ARRRGH! Monsters in Fashion Benaki muzejā Atēnās un La Gaîté Lyrique Parīzē. 2009. gadā duets ieguva divas galvenās balvas 24. Starptautiskajā Jēras modes un fotogrāfijas festivālā (24th International Hyeres Fashion and Photography Festival) Francijā. Kopš 2012. gada zīmols regulāri piedalās Parīzes modes nedēļā – sākotnēji tās oficiālās programmas ietvaros. 2016. gadā MAREUNROL’S tika izvirzīti starp desmit Eiropas nominantiem prestižajai starptautiskajai Woolmark balvai vīriešu modes kategorijā.

Autori veidojuši tērpus daudzām teātra un operas izrādēm Latvijā un ārzemēs. 2013. gadā izdevniecības Phaidon almanahs Pattern ierindojis MAREUNROL’S starp 100 mūsdienu īpašākajiem jaunajiem dizaineriem. Viņu tērps rotājis arī respektablā dzīvesstila žurnāla Wallpaper nākotnes modei veltītā speciālizlaiduma vāku.

MAREUNROL’S darbi kā izcilas mūsdienu Latvijas modes mākslas liecības ir iekļauti LNMM / Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Dizaina kolekcijā un aplūkojami pastāvīgajā ekspozīcijā.

 

Top komentāri

Andris Grinbergs
izcili MAKSLINIEKI/
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja