Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Dienas žurnālists Ģirts Kasparāns blogo no Teksasas: Viens vakars Hilerijas valstībā

Gluži parasta basketbola arēna pilsētas nomalē nebūt nešķiet ievērības cienīgs objekts, bet ASV prezidenta amata kandidātu ceļš uz Balto namu virzās caur daudzām šādām ēkām, kur viņiem ir iespēja uzklausīt tautas balsi. Lai vispār tiktu līdz iespējai piedalīties ASV prezidenta vēlēšanās novembrī, abu partiju (Demokrātu un Republikāņu) kandidātiem nākas izturēt priekšvēlēšanu maratonu, kurā ieguldīts mēnešiem ilgs darbs un desmitiem miljonu dolāru.

Demokrātu senatorei Hilerijai Klintonei tas viss var izrādīties veltīgi izšķiests laiks un nauda, ja otrdien viņai neizdosies uzvarēt priekšvēlēšanās Teksasā un Ohaio.

Hilerijas zeme

Izšķirošās dienas priekšvakarā H.Klintone rīko pēdējo masu pasākumu, lai mudinātu savus atbalstītāju saglabāt ticību uzvarai. Darbības vieta ir sporta zāle Teksasas štata galvaspilsētā Ostinā, kur pirmdienas vakarā pulcējušies H.Klintones piekritēji. Lai ieņemtu labākās vietas pie skatuves, kur uzstāsies H.Klintone, ļaudis sāk ierasties ap pulksten 18 vakarā. Pasākuma dalībnieku sastāvs diezgan labi atspoguļo galvenās H.Klintones atbalsta grupas: zālē ir daudz sieviešu, spāņvalodīgo vēlētāju, strādnieku šķiras pārstāvju. Goda vietā nosēdināts bariņš «karsējmeiteņu» ar 14 lieliem burtiem, kas kopā veido uzrakstu Hillary Country (Hilerijas zeme).
18 gadu vecā Veronika tikusi pie «Y» burta un neslēpj sajūsmu par Hileriju: «Viņa ir mana meitene!» Pēc viņas domām, H.Klintone ir labākā kandidāte, jo viņai esot vislielākā pieredze politikā. Veronika spriež, ka H.Klintones galvenais konkurents Baraks Obama ir labs runātājs, bet vēl pārāk «zaļš» prezidenta amatam. Līdzīgās domās ir 41 gadu vecā Terija, kas atbildīga par «C» burtu: «Vislabākais variants būtu Hilerija prezidentes amatā un Obama kā viceprezidents.» 28 gadus vecā Amanda, kas uz pasākumu ieradusies ar četrus gadus veco dēlu, ir atbildīga par otru «C» burtu. Viņai pie krūts piesprausta nozīmīte ar saukli Bush sucks! (Bušs ir galīgi garām!), kas atspoguļo daudzu demokrātu domas par tagadējo ASV prezidentu. Amanda stāsta, ka viņai patīk H.Klintones priekšlikumi veselības aprūpes sistēmas uzlabošanai. «Hilerija rūpēsies arī par vienkāršo tautu, ne tikai bagātniekiem,» uzskata Amanda.

Paaudžu konflikts

Kopā ar savām domubiedrēm tribīnēs apmetusies korpulenta meksikāņu izcelsmes sieviete Trinija, kuras krekliņu rotā spāņu valodā rakstīts sauklis Tejanos por Hillary (Teksasieši par Hileriju). Viņa uzskata, ka daudzi latīņamerikāņu izcelsmes vēlētāji atbalsta Hileriju, jo viņas vīrs Bils Klintons darījis viņiem daudz laba. 46 gadus vecā Trinija gan atzīstas, ka viņai ir paaudžu konflikts ar meitu, kas kļuvusi par B.Obamas atbalstītāju.
Tribīnēs apsēdies 36 gadus vecais Rodnijs ar sešus gadus veco dēlu. Kad norādu, ka viņš nav tipisks H.Klintones atbalstītājs, jo nav pieskaitāms sievietēm vai latīņamerikāņiem, Rodnijs pastāsta, ka ir gejs, kurš vēlas pārmaiņas valstī. «Mēs jau astoņus gadus esam pacietuši republikāņus; ar to pilnīgi pietiek!» 19.30 publiku sāk uzkurināt Hileriju atbalstošās amatpersonas un vietējās slavenības. «Vai mēs esam noguruši no republikāņu radītā jucekļa?» Pūlis atbild ar vienbalsīgu: «Jā!» Tikpat vienbalsīga reakcija ir uz jautājumu, vai degvielas cena 3,5 dolāri par galonu (aptuveni 43 santīmi par litru) ir pārāk dārga. Kas no tā gūst peļņu? «Buša draugi!» atskan sauciens no tribīnēm. Rurnātāji spriež, ka Hilerijai būtu pa spēkam atrisināt šīs problēmas. «Hilerijai ir pieredze, Hilerijai ir smadzenes, un viņa ir sīksta,» paziņo viens no runātājiem. Citas pazīmes gan liecina, ka H.Klintones kampaņa nebūt nav lieliskā stāvoklī. Vakara gaitā arēnā sapulcējas vairāki tūkstoši cilvēki, taču B.Obama ir spējīgs piesaistīt daudz lielākus pūļus.

Pelnrušķīte un princis

20.45 kopā ar meitu Čelsiju uz skatuves parādās vakara galvenā zvaigzne Hilerija, tērpusies brūnā bikškostīmā. Viņa uzreiz ķeras pie lietas, izklāstot vēlētājiem savu plašo pieredzi, kas viņu padara par piemērotāko kandidāti prezidenta amatam. «Esmu nopelnījusi katru krunciņu savā sejā,» uzsver Hilerija. Neraugoties uz pēdējā laikā piedzīvotām neveiksmēm, H.Klintone stūrgalvīgi atsakās mainīt kampaņas galveno motīvu. Viņai par nelaimi, lielākā daļa amerikāņu vēlas pārmaiņas, nevis politiskās pieredzes apliecinājumus. H.Klintone liek noprast, ka B.Obamas atbalstītāju lielās cerības varētu beigties ar vilšanos. «Starp runāšanu un darīšanu ir liela starpība, tāpat kā starp runām un risinājumiem.»
Viņa sola mazināt ASV atkarību no ārvalstu naftas, sākt karaspēka izvešanu no Irākas. «Mums nebūs progresa, kamēr divi naftas biznesa darboņi (Bušs un Čeinijs) nebūs izvākušies no Baltā nama,» apgalvo H.Klintone. Viņas runā ir pa druskai no visa: ekonomikas, izglītības, veselības aprūpes. H.Klintone izstāsta aizkustinošu stāstu par kādu Ohaio štata sievieti, kura bija stāvoklī, bet nevarēja sagrabināt 100 dolāru, lai apmaksātu vizīti pie ārsta. Veselības problēmu dēļ viņa zaudēja bērnu, ārstiem neizdevās glābt arī viņas pašas dzīvību. H.Klintone uzsver, ka tik bagātā valstī kā ASV nedrīkst notikt šādas traģēdijas.
Pusstundu ilgās runas nobeigumā viņa uzdod jautājumu: «Par vēlēšanām jādomā kā par pieņemšanu darbā. Kam jūs uzticētu šo darbu?» Pūlis atbild: «Hilarijai!» Vēl tikai rokasspiedienu, fotografēšanās un bērnu bučošanas goda aplis, un Hilerijas balle ir beigusies. Šodien būs skaidrs, vai vēlētāji ir gatavi pieņemt darbā «pelnrušķīti» Hileriju, vai arī izvēlēsies daiļo princi Obamu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja