Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Dziļi mežā vai apziņā. Tonija Krega skulptūras valdzina ar savu stāstu un nospriegoto dinamismu

Galerijā Thaddaeus Ropac Zalcburgā ir atklāta britu tēlnieka Tonija Krega jaunāko darbu izstāde. Tā būs aplūkojama līdz 11. maijam. Tonijam Kregam piemīt īpašs talants iemūžināt kustību, un viņa skulptūras ir ideāla formas un materiāla kombinācija

Mākslinieka darbi labi izskatās ne tikai muzejos un galerijās, bet arī pilsētu laukumos un parkos. Tonijs Kregs ir atradis unikālu veidu, kā tēlniecībā apvienot dabas un cilvēka radīto pasauli, un viņš turpina savus formālos meklējumus un plaša materiālu klāsta piedāvāto iespēju izpēti. Tonijs Kregs veido abstraktas skulptūras, un viņa radītās formas šķiet vienlaikus nebijušas un pazīstamas. Tās var būt gan dabas parādības, kas mūs pārsteidz dziļi mežā vai okeānā, gan ķermeņu fragmenti, kas dažos Zalcburgā eksponētajos jaundarbos atgādina Borisa Bērziņa gleznotās sieviešu muguras.

Tonijs Kregs ir viens no nozīmīgākajiem mūsdienu tēlniekiem. Foto – Šarls Diprā

Zalcburgā ir skatāmas skulptūras no nerūsējošā tērauda (sērija Incidents) un maigākas, organiskākas formas (sērija Integers), kas veidotas no koka, bronzas un Gvatemalas zaļā marmora. Tonija Krega polimorfās skulptūras, kas radītas no saplākšņa, atdarina seno nogulumu slāņus. Kad tās ir atlietas bronzā, tās šķiet smagnējas, gandrīz ieslēgtas sevī, un tādējādi tiek akcentēta autora izpratne par to, kā materiāls ietekmē katra darba uztveri. "Katra materiālās formas maiņa atstāj tūlītēju ietekmi uz mūsu domām, sajūtām, rīcību un līdz ar to – arī uz nākotni," apgalvo mākslinieks.

Tonijs Kregs. Karst. 2020. Bronza, 500 kg. 125 x 136 x 96 cm  

Izstādē tiek uzsvērtas rotaļīgās attiecības starp organiskajām un ģeometriskajām formām, piemēram, sērijas Integers darbi tiek pretstatīti sarežģītākām skulptūrām, kuru pulsējošās formas stiepjas gan uz iekšu, gan uz āru. To vidū ir veidojumi, kas atgādina sacietējušus emulsijas pilienus un putas. Darinot darbus bronzā, tēlnieks šim ārkārtīgi cietajam un smagajam materiālam piešķir plastiskuma iespaidu. Tonija Krega monumentālais darbs Karst (2020) atsauc atmiņā ģeoloģiskos erozijas modeļus.

Mākslinieks skaidro: "Lai gan mani visvairāk interesē cilvēka figūra, vienmēr esmu pievērsis lielu uzmanību dabas formām." Iedvesmojoties no karsta ainavām, topogrāfijas, ko veidojusi šķīstošo iežu, piemēram, kaļķakmens, erozija, Tonijs Kregs skulptūrās izmanto sarežģītas faktūras un lūzumus, kas atrodami šajos dabas veidojumos. Mākslinieka darbi izstaro īpašu enerģiju, skulptūras valdzina skatītāju ar savu stāstu, nospriegoto dinamismu un veidu, kā tās ietekmē telpu ap sevi.

Tonijs Kregs ir dzimis Liverpūlē. Kopš 1979. gada viņš dzīvo un strādā Vupertālē Vācijā. Pašlaik Diseldorfas Kunstpalast notiek viņa darbu retrospekcija Lūdzu, pieskarieties!/Please Touch!, kas būs atvērta līdz 26. maijam.

Informācija par izstādi Zalcburgā un videointervija ar Toniju Kregu: ropac.net

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja