Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Es un Holokausts

Karš ir beidzies jau pirms… cik… jau sešdesmit trim gadiem. Tas, kas notika kara laikā nevar būt manas personiskās atmiņas, bet kaut kādā veidā manu radinieku kara laikā piedzīvotais kļūst arī par manām atmiņām. Es nebiju klāt, bet es atceros. Tas kolektīvās atmiņas fenomens—lai kaut ko atcerētos, to pašam nevajag piedzīvot.

No pēdējā laika intervijām, kuras es esmu lasījis, uz mani vislielāko iespaidu ir atstājuši amerikāņu lingvista un slavenā Noama Čomska kolēģa Morisa Halija intervija Ievai Lešinskai Rīgas Laikā. Moriss Pinkovičs (tā Haliju sauca pirms emigrācijas uz ASV 1940.gadā) 1923.gadā dzimis Liepājā, bērnību pavadījis Rīgā, mācījies gan vācu, gan ebreju skolās un tad īsi pirms Latvijas okupācijas kopā ar ģimeni Latviju pametis.

Mani uzrunāja Halija-Pinkoviča personīgais stāsts par Holakaustu. Viņš to nav piedzīvojis, jo ģimene pameta Latviju, vēlāk arī Eiropu, brīdi pirms Vācijas uzbrukuma PSRS. Tomēr, Halija stāsts ir tik personīgs, ka, manuprāt, tas nevar atstāt vienaldzīgu. Tieši Halija atzīšanās, par nespēju ilgu laiku saprast kāpēc radinieki Latvijā pēc kara beigām nedod par sevi ne ziņu un nespēju pieņemt viņu visu nāvi, radīja manī līdzpārdzīvojumu. Tas ir cilvēka līdzpārdzīvojums, kurš nekad nav piedzīvojis Holokaustu, bet tas ir līdzpārdzīvojums, kas liek raudzīties uz savu, paša nekad nepiedzīvoto pagātni ar citām acīm. Patiesībā jebkurai vēsturei tās lasītājā, klausītājā, skatītājā būtu jārada līdzpārdzīvojums.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja