Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Ģenerāļi un ierindnieki

Krievijas diplomātu vīzu lietā es redzu lielas līdzības ar  filmas Putina sistēma lietu. Abos gadījumos politikas ģenerāļi cenšas īstenot mērķi – pieklājīgas attiecības ar Krieviju un, iespējams, izdevīgi darījumi ar to.  Abos gadījumos ģenerāļi to saprot kā Maskavas nekaitināšanu ar Eiropas saimē pilnīgi normālām, bet Maskavā neirotiski saasināti  uztvertām lietām.

Vienā gadījumā tā ir kritiskas filmas rādīšana jūtīgā dienā. Otrā – Eiropas kopīgajā „melnajā sarakstā” iekļautu personu nelabprātīga aizbraukšana no Latvijas.

Abos gadījumos politikas ģenerāļiem ceļā stājušies ierindnieki – televīzijas redaktori vai valsts pārvaldes darbinieki, kuriem samierināšanās ar lielvalstiskajām neirozēm nav pieņemama. Šīs ierindnieku atklāsmes nostāda ģenerāļus visnotaļ neveiklā situācijā. 

Viņiem nu ir publiski jāizskaidro, kādu interešu vārdā būtu nelietderīgi rādīt filmu vai  pieciest personas, kuru uzturēšanās valstī ir pretrunā ar starptautiskajām saistībām un praksi.

Abos gadījumos situāciju sarežģī  Krievijas vēstnieka skandalozā darbošanās – zvani amatpersonām, nevēlamo personu neatsaukšana, publiskie pamācošie norādījumi, enerģētiskās pātagas un burkāna vicināšana.

Mēs nezinām, vai Latvijas valdība centās nevēlamās personas aizsūtīt mājās klusi un mierīgi, vai un kāpēc tai tas (ne)izdevās, vai un kāpēc valdība (ne)bija gatava sāpīgiem lēmumiem attiecībā uz šim personām. Mēs nezinām, kāpēc šīm personām savulaik diplomātiskās vīzas vispār tika izsniegtas, ja jau tās bija sabiedroto "melnajā sarakstā". Mēs nezinām, vai šo personu turpmāka klātbūtne (ne)bija saskaņota ar sabiedrotajiem un drošības apsvērumiem.

Jebkurā gadījumā mēs šobrīd jūtam ierindnieku protestu pret Latvijas politekonomisko smagsvaru izvēli slēgt tādus darījumus ar Krieviju, kuri ilgtermiņā var maksāt ļoti, ļoti dārgi.

Šovasar The Economist,  rakstot par lietišķo un šķietami mīksto Latvijas politiku attiecībās ar Krieviju, citēja kādu „viltīgu” augstu Latvijas amatpersonu: „Mūsu nostāja attiecībā uz Krieviju ir  „nekaitināt un neiztapt” (Our line is ‘don’t tease, don’t appease’).

Eleganta formula. Bet to  īstenot izrādās krietni grūtāk kā pateikt...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja