Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Godmanis satraukts

Vakar mūsu premjerministrs biedēja sabiedrību, ka gadījumā, ja Latvijā palielinās nodokļu slogu turīgajiem iedzīvotājiem, tad investori, redz’, pametīšot mūsu valsti. Rodas iespaids, ka Godmaņa kungs ar šādiem nepamatotiem apgalvojumiem cenšas biedēt sabiedrību un novērst uzmanību no pasen nobriedušām un risinājumu joprojām gaidošām valsts ekonomiskajām problēmām, kuras viņš vai nu neredz, vai, visticamāk, negrib redzēt. Piemēram, neredz to, ka daudzi investori mūsu valsti varētu pamest tieši šobrīd spēkā esošās nodokļu politikas un lielās inflācijas dēļ.

Varu uzskaitīt vēl daudz iemeslu, kas patiesībā veicina investoru aizplūšanu no Latvijas, piemēram: arvien lielākas darbaspēka izmaksas, joprojām zeļošā korupcija, valdības nespēja skaidri definēt ekonomikas prioritātes, līdz zemam līmenim nolaistā vājā izglītības sistēma, darbaspēka trūkums, valsts pārvaldes necaurskatāmība un birokrātija u.tjpr. Kad beidzot no valdības puses tiks risinātas šīs problēmas?

Varbūt Ministru prezidentam vajadzētu paskatīties uz problēmām no citas puses. Tieši „pateicoties” mūsu nodokļu sistēmai un realizētajai valsts sociālekonomiskajai politikai Latviju jau pametuši vairāk kā simts tūkstoši cilvēku, lai dotos darba un labākas dzīves meklējumos uz tām valstīm, kur šīs lietas vairāk vai mazāk ir kārtībā. Tieši šie aizbraukušie cilvēki šodien būtu nepieciešami Latvijas ekonomikas turpmākai veiksmīgai attīstībai. Bet valsts (lasi – valdība) viņus atpakaļ negaida, skaidri pasakot, ka atgriežoties Latvijā no Īrijas, viņiem būs jānomaksā ienākumu nodokļa starpība. Tieši tā starpība, ko varētu iegūt, iekasējot lielākus nodokļus no bagātajiem, kā tas ir daudzviet citur Rietumu pasaulē, kur sociālais taisnīgums un atbildība ir pašsaprotama lieta. Tāda, lūk, pie mums labklājības valsts celšana.

Tieši progresīvā nodokļu politika ir tā, kas samazinātu darbaspēka izmaksas, jo ieviešot to, tiktu samazināts nodokļu slogs mazturīgajiem un vidusslānim. Samazinot nodokļu slogu, sabiedrības nabadzīgākajai daļai palielinātos arī tās reālie ienākumi. Līdz ar to darbaspēka izmaksu samazināšana būtu arī reāls ieguvums investoriem. Savukārt, pakāpeniski palielinot nodokļus bagātajiem un ieviešot nodokļus jomās, kur to šodien nav vispār, Latvija joprojām saglabātu pievilcību investoru acīs, jo mēs stipri atpaliekam no daudzām ES valstīm, kur bagātie maksā krietni lielākus nodokļus.

Bet no otras puses, ir skaidrs, ka labējai neoliberāļu koalīcijai daudz svarīgāk ir nodrošināt tādu nodokļu politiku, kas ceļ Šķēles, Lemberga, Kargina un citu mūsu bagātnieku un spekulantu labklājību (kas gan notiks, ja šie investori pametīs Latviju!), nevis veicina veselīgu valsts attīstību un sabiedrības t.s. vidusslāņa veidošanos


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja