Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Iesāktais jāpabeidz

Šodien Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība Centrālajai vēlēšanu komisijai iesniedz vairāk kā 11 000 savākto parakstu par grozījumiem Satversmē. Līdz ar to turpmākais Satversmes grozījumu liktenis būs atkarīgs ne vien no LBAS organizatoriskajām spējām, bet arī visas sabiedrības spējas mobilizēties un iesākto novest līdz galam.

Arodbiedrību aktivitātes pagājušā gada Latvijas politiskajos notikumos ieņēma būtisku lomu. Tautas partijas vadītās valdības nevēlēšanās ieklausīties ne sabiedrības, ne arodbiedrību viedoklī noveda pie tā, ka arodbiedrības bija spiestas spert galēju soli – rosināt grozījumus Satversmē. Lai gan gada nogalē sabiedrības spiediena rezultātā Kalvīša valdība demisionēja un arodbiedrību prasības tika daļēji apmierinātas, rodas šaubas, vai politiskā elite saprata, ko sabiedrība prasīja. Šaubas visvairāk rada turpmākā politiķu rīcība - jaunas valdības veidošana beidzās ar vecās „kosmētisko remontu”. Pārstrukturizētās valdības jaunais vadītājs jau pirmajās dienās pēc stāšanās amatā paziņoja, ka arī šogad diez vai izdosies pildīt ar arodbiedrībām iepriekš panāktās vienošanās; savukārt, iekšlietu ministrs lika nojaust, ka korupcijas apkarošanai Latvijā tiek pievērsta pārāk liela uzmanība. Tāpat arī nav pazudusi pārstrukturizētās valdības interese par drošības iestādēm - ja KNAB šobrīd bauda relatīvu mieru, tad SAB gan ir politiskās elites uzmanības centrā.

Tas viss liek domāt, ka būtiskākā lieta, ko „lietussargu revolūcijas” dalībnieki un arodbiedrības panāca, ir mūsu pilsoņu pašapziņas celšana, nevis izmaiņas politiķu rīcībā vai uzskatos. Protesti pie Saeimas un Doma laukumā apliecināja, ka, sabiedrībai rīkojoties vienoti, ir iespējams mainīt un ietekmēt politisko procesus arī starpvēlēšanu periodā. Manuprāt, tas tiešām ir būtisks sasniegums, ja vērtē politiskos notikumus mūsu valstī kopš neatkarības atjaunošanas.

Šodien ir svarīgi šo apziņu saglabāt, kā arī atgādināt valdošajām partijām, ka ar valdības pārstrukturizēšanu vien sabiedrības prasības nav izpildītas. Tādēļ ir jādara viss, lai notiktu referendums un Satversmes grozījumi par iespēju atlaist Saeimu stātos spēkā. Lai gan šīs Saeimas deputāti ir pierādījuši, ka spēj savu viedokli būtiskos jautājumos mainīt pat dažu dienu laikā par 180 grādiem, nedomāju, ka Saeima pat šos grozījumus pieņems pati, bez tautas palīdzības...

Novedīsim iesākto lietu visi kopā līdz galam, lai šis gadījums kalpo kā apliecinājums valdošajiem, ka demokrātiskā valstī viņi ir tautas kalpi, nevis otrādi!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja