Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Jāsamazina domes deputātu skaits!

Rudenī valdībā it kā tikšot uzsākts darbs pie likuma par galvaspilsētu. Piedāvāju diskusijai savas pārdomas par šo tēmu.  Pirmkārt uzskatu, ka šāds likums tiešām būtu vajadzīgs. Rīga pašlaik likumdošanā ir kopā ar mūsu mīļajiem pagastiem. Taču galvaspilsētai jāuzņemas arī citas  funkcijas – Saeima un Valsts prezidenta mītne, valdība un tās iestādes Rīgai uzliek arī papildus pienākumus.

Vēl jāņem vērā tas, ka katru darba dienu vēl ‘’viena Rīga’’ sabrauc strādāt pilsētas administratīvajā teritorijā. Nodokļus pilsēta no tā negūst, bet par infrastruktūru jārūpējas Rīgai pašai. Bet šī ir viena no problēmām.

Es šoreiz par citu. Par deputātu pārstāvniecību Rīgas domē. Pašlaik domē darbojas 60 tautas priekšstāvju. Pēc  likuma,  tas viņiem nav pamatdarbs, tātad deputāts savus deputāta pienākumus pilda no darba brīvajā laikā. Deputātam, kas nav nekādā amatā maksā par nostrādātajām stundām turklāt ir noteikti stundu griesti  ja strādā vairāk par to  nemaksā.

Es piedāvāju deputātu skaitu samazināt uz pusi – 30 deputāti kuru darbu  uzskatīt par pamatdarbu ( līdzīgi kā Saeimā) un attiecīgi arī par to maksāt. Nedomāju, ka  šīs idejas īstenošanai būs nepieciešamas lielas papildus finanses, jo arī deputātu ‘’priekšnieku ‘’skaitu var samazināt. ( kam vajadzīgi pašreizējā ‘’izskata’’ vicemēri? Lai brauktu uz gardēžu saietiem? Kā  Almers L.?) Ir vajadzīgi deputāti, kas pilnvērtīgi visu laiku strādā pilsētas un rīdzinieku labā. Kāds darbs gan sanāk, ja  ieskrien uz sēdēm un tad skrien atpakaļ uz darbu? Turklāt kur atrast tādu darbu atrast, lai pulksten 14:00 pašā darba dienas viducī ierastos pilsētas domē?

Pašreizējā sistēma ir izdevīga tiem, kuri negrib, lai deputāti pilnvērtīgi piedalītos darbā (  ieskrējēji ir vieglāk kontrolējami), kā arī tiem kuri grib kādu deputātu korumpēt. Jo ne jau pašreizējā samaksā par stundām slēpjas tā sāls! Deputāts var nokļūt, ( bet var arī nenokļūt) kādā pašvaldības uzņēmuma padomē. Turklāt tas ir ļoti vienkārši izdarāms. Vajag tikai mēra rīkojumu. Un tad jau paveras pavisam cits atalgojuma apmērs. Tas jau ir bijis par iemeslu daudzu deputātu partiju maiņai domē. To varētu novērst līdzīgi kā Saeimā aizliedzot deputātiem ieņemt šādus amatus.

Es izvirzu šo jautājumu diskusijai. Labāk mazāk deputātu, bet profesionālāk un pilsētai lietderīgāk nodarbinātu!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja