Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Jelgavā top Jāņa Šneidera sienas gleznojums

Uz Jelgavas Centra pamatskolas fasādes, Uzvaras ielā 10, Jelgavā sākts darbs pie Jāņa Šneidera murāļa jeb sienas gleznojuma Tiešraide. Lielformāta sienas gleznojumu tehniski realizē grafiti mākslinieks KIWIE. Plānots, ka sienas gleznojums Tiešraide būs pabeigts nākamnedēļ un to atklās 17. maijā plkst. 10.00, informēja fonda Viegli pārstāvji.

Jāņa Šneidera mākslas darbs būs veltīts dabas tēmai un ir viens no pieciem lielformāta mākslas darbiem, kurus veido Imanta Ziedoņa fonda Viegli izglītības iniciatīva Ziedoņa klase sadarbībā ar fondu Mākslai vajag telpu. Sienas gleznojums veidots, iedvesmojoties no Imanta Ziedoņa grāmatā Es, cilvēks, pasaulē paustās idejas par visām dzīvajām būtnēm kā radiem. Murālī atainotā dabas tēma vēsta par putniem, kuri ir veiksmīgi adaptējušies dzīvei pilsētā. "Pilsētas putniem kļuvušas par mājvietu, kur valda pārpilnība ar resursiem. Murālī būs ievietots putnu namiņš, kas, cerams, būs istaba jauniem, čivinošiem kaimiņiem, kas laipni aicināti apmesties kopā ar pārējiem mājas iedzīvotājiem. Namiņš kļūs par gaidu objektu – kas, kad un vai tajā kāds iemitināsies? Varbūt mājiņā risināsies ziepju operas cienīgi notikumi? Pat ja tajā neviens neradīs vietu ģimenes dzīvei, tas var kalpot arī kā labs patvērums no lietus, saules vai citiem putniem," sienas gleznojuma ideju izklāsta Jānis Šneiders.

"Mākslinieka Jāņa Šneidera darbs ir ļoti sirsnīgs un ataino to, ka katrai vismazākajai radībai ir sava vieta un nozīme uz šīs zemes. Prieks, ka Jelgavas iedzīvotāji, īpaši Centra pamatskolas skolēni, būs tikuši pie jaunas rotas un apskates objekta. Ar nepacietību gaidu, kad tas būs pabeigts un mēs ieraudzīsim šo lielformāta mākslas darbu pilnībā," stāsta Ziedoņa klases vadītāja Elizabete Pavlovska. Ziedoņa klase realizē starptautisku Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas projektu, kurā izglīto bērnu un jauniešu auditoriju par laikmetīgo mākslu.

Murāļa autors Jānis Šneiders beidzamo gadu laikā kļuvis par vienu no pamanāmākajiem un arī apspriestākajiem jaunajiem latviešu māksliniekiem. Viņa gleznās ikdienas dzīves smalkās detaļas pārtop metafiziskā reālismā. Šneidera iedziļināšanās sīkumos atklāj pavisam jaunu, pārreālu perspektīvu dzīves procesos. 2020. gadā Jānis Šneiders ieguva Secco Pontanova fonda Klausa Mihaleca balvu (Vācija) kā labākais jaunais Austrumeiropas – Baltijas mākslinieks, tādējādi saņemot iespēju ar personālekspozīciju piedalīties starptautiskajā laikmetīgās mākslas mesē POSITIONS Berlin 2020. Par savu personālizstādi Vieta Šneiders 2021. gadā nominēts Purvīša balvai. Kopš 2017. gada viņš sarīkojis astoņas personālizstādes Latvijā, Zviedrijā un Vācijā, piedalījies ap 30 grupu izstādēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja