Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Kā dalīt rajona padomju mantu?

2009.gads būs pēdējais rajonu pašvaldību dzīves gads un pēc 2009.gada 31.janvāra tik ļoti pazīstamie vārdi "rajoni" un "rajonu robežas" pazudīs no Latvijas kartes. Šī attīstība ir loģiska, jo lieliem un spēcīgiem novadiem šis teritoriālais starpposms vairs nav nepieciešams.

Kā jau visās reorganizācijās pirmais jautājums, kas rodas interesentiem ir - kā dalīt rajonu padomju mantu?

Protams, šeit runa nav par krēsliem, datoriem un lietotiem automobiļiem, bet gan par nekustamiem īpašumiem un rajonu pašvaldību uzņēmumiem.

Pašvaldību savienība piedāvā loģisku risinājumu - lai ar mantas dalīšanu nodarbojas jaunā "centrālā" pašvaldība, tas ir novads, kurš bāzēsies rajona pilsētā un kurš visticamāk arī pārņems bijušo rajonu padomju īpašums un saistības, kuri kā likums izvietoti bijušo rajonu centros.

"Zaļie zemnieki" cerot, ka kādu kumosu varbūt varētu atraut arī mazākie un "necentrālie" novadi, piedāvā veidot papildus starpposmu īpašumu nodošanai - speciālu amatpersonu - rajonu padomju likvidatoru, kuru apstiprināšot Ministru kabinets.

Plēšoties par dalāmo lāčādu, mūsu partiju runas vīri aizmirst, ka bez mantas rajona padomēm šobrīd ir arī virkne pienākumu, kas pirmām kārtām interesē reorganizējamo rajonu iedzīvotājus.

Rajonu padomju kompetencē šobrīd ir izglītības iestāžu organizācija, sabiedriskā transporta lietas rajona teritorijā, sociālās aprūpes iestāžu darbība u.c. jautājumi, kas iziet ārpus viena novada robežām. Valdības ieceltais likvidators šīs funkcijas nepavilks, jo šajā gadījumā nebūs vis jādala un jālikvidē, bet gan pienākumi jāapvieno un jārada no jauna. Likvidatoram atvēlētajā darbības laikā - pusgadā - šo darbību arī nav iespējams pabeigt.

Un par rezultātiem no viņa atbildību iedzīvotāji nepagūs paprasīt.

Mūsu jaunākajos laikos aiz likvidatoriem parasti paliek tikai drupu un lūžņu kaudzes - vai tie bija kolhozi vai lielie valsts uzņēmumi. Tad kāpēc gan šis likvidatoru institūts vispār ir vajadzīgs? Lai tērētu valsts naudu, kas lieti noderēs, veidojot jaunos novadus?




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja