Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Kādai būt vēlēšanu sistēmai Latvijā?

Šorīt Latvijas Televīzijā Latvijas Brīvo arodbiedrību vadītājs Pēteris Krīgers aicināja pārveidot mūsu vēlēšanu sistēmu no proporcionālās uz mažoritāro. Šādi aicinājumi izskan ik pa laikam, bet nekad nav nopietni apspriesti un diskutēti. Visu cieņu Krīgera kungam par vēlmi uzlabot vēlēšanu sistēmu mūsu valstī, tomēr mažoritārās sistēmas ieviešana Latvijai nebūtu vēlamais ceļš.

Mažoritārā sistēma ir piemērota valstīm, kur ir divpartiju sistēma un kur vēlētājiem ir jāizvēlas tikai starp diviem kandidātiem katrā apgabalā. Tā bija arī visnotaļ piemērota Augstākās Padomes vēlēšanās, kur savā starpā sacentās Latvijas Tautas Fronte un Interfronte.

Mažoritārās sistēmas atbalstītāji, kā šīs sistēmas galveno plusu min iespēju vēlētājiem balsot par konkrētu kandidātu, nevis partijas sarakstu. Diemžēl daudzpartiju sistēmās katrā vienmandātu apgabalā visdrīzāk būs vairāk nekā divi kandidāti. Neizbēgami šādā situācijā daudzos apgabalos būs jārīko otrās balsošanas kārtas. Lietuvas pieredze rāda, ka vienmandātu vēlēšanu apgabalos otrajā vēlēšanu kārtā būtiski krītas vēlētāju aktivitāte, jo daudzi vēlētāji ir vīlušies pirmās kārtas rezultātos – pēc otrās kārtas vīlušos skaitam var droši pieskaitīt arī attiecīgā apgabala otrās vietas ieguvēja vēlētājus. Rezultātā pastāv ārkārtīgi liela varbūtība, ka no vienmandāta vēlēšanu apgabala ievēlētais kandidāts nemaz nebauda vairākuma, jeb majoritātes vēlētāju atbalstu. Faktiski lielākās daļas vēlētāju balsis tiktu izmestas miskastē.

Vēlēšanu sistēmu Latvijā ir iespējams būtiski uzlabot arī neveicot tik radikālas pārmaiņas. Pirmkārt, to var izdarīt veidojot mazākus vēlēšanu apgabalus. Mazākos apgabalos deputātiem neizbēgami veidotos ciešāks kontakts ar vēlētājiem, jo, lai pārliecinātu par atbalstu savai kandidatūrai, katram deputātam vai kandidātam būtu jārūpējas par atbalstu savā konkrētajā apgabalā. Šādā gadījumā mazinātos lielo nacionāla mēroga kampaņu nozīme un ievērojami palielinātos katra deputāta un kandidāta personības nozīme vēlēšanās. Šādā veidā vēl vairāk tiktu mazināta arī „lokomotīvju” ietekme uz vēlēšanu rezultātu.

Ja atgriežamies pie vēlmes balsot par konkrētiem kandidātiem, tad arī šādu iespēju paredz viens no proporcionālās sistēmas paveidiem – nododamās balss sistēma (single transferable vote), kur vēlētājiem ir iespēja balsot par vairākiem kandidātiem, t.sk., par vairākiem kandidātiem no dažādiem sarakstiem. Faktiski šī vēlēšanu sistēma piedāvā katram vēlētājam vēlēšanu dienā pašam izveidot savu sarakstu no attiecīgajā apgabalā izvirzītājiem visu partiju kandidātiem. Nododamās balss sistēma atšķirībā no mažoritārās nodrošina, ka praktiski visas vēlētāju balsis sasniedz savu mērķi un tikai pavisam niecīgs procents tiek izniekotas. Iespēja ieviest šo sistēmu būtu daudz vairāk apspriežama, nekā mažoritārās sistēmas ieviešana, kura Latvijas apstākļiem gluži vienkārši nav piemērota.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nenoskaidrotas ciešanas. JRT izrādes Verters recenzija

Jaunā Rīgas teātra izrādes Verters uztveri būtiski apgrūtina apstāklis, ka no plašā impulsu aisberga, kas radoši nodarbinājis režisores Kristīnes Vītolas prātu, līdz ūdens virskārtai, proti...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja