Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Katra izstāde ir kā spilgta, krāšņa izrāde

Dailes teātra Mākslas telpā – Elitas Patmalnieces darbi.

"Septembris vienmēr ir kā jauna darba cēliens," saka māksliniece Elita Patmalniece un piebilst: "Jāpārstrādā vasaras sajūtas darbos." Tā gluži nav, jo vasaras emocijas vēl virmo gaisā, bet Dailes teātra Mākslas telpā Brīvības ielā 75 jau atklāta vērienīga Elitas Patmalnieces darbu izstāde Viena taada. Elita. "Pamatā ir to manu darbu kolekcija, ar kuriem esmu bijusi daudzviet Latvijā. Kādu darbu nopērk, uztaisu atkal kaut ko jaunu. Kolekcija mainās, papildinās, veidojas," stāsta Elita.

Izšuvumi, gleznas, tetovējumi – daudzi Elitas mākslas pamatelementi jau kļuvuši par simboliem – acis, lūpas, rokas, mērkaķītis. Pēc tiem Elitas radošumu var uzreiz pazīt. Piemēram, mērkaķītis radās pērn, kad vēl nebija sākusies ažiotāža, ka tuvojas Mērkaķa gads. Īstajā laikā un brīdī. "Es uzzīmēju, un tā nejauši viss aizgāja tālāk," komentē Elita. Viņai patīk savus zīmējumus uzlikt uz auduma, un tad jau top tērpi.

Elita smejas par sakarību, kas šoruden virmo gaisā – Dailē izrāde 8 mīlošas sievietes, Nacionālajā teātrī – Sieviete: "Tad nu es arī pa vidu. Visu dzīvi cenšos atrast atbildi uz jautājumu – kas es esmu un ko es daru?" Varbūt atbilde ir izstādes ieskaņā žurnālistes Unas Meistares teiktais: "Elita ir enerģija. Emocijas. Krāsas. Vārds "izstāde" Elitai ir par šauru, jo to, ko viņa dara, nevar ierāmēt un ieslodzīt kādos konkrētos žanros. Pat ja tam formāli ir tērpa vai gleznas veidols. Elita ir sajūtu komēta. Viena tāda."

Dailes teātris ir liela formāta izstāžu zāle, kas Elitai nesagādā problēmas. Izstādes noskaņā viņa apglezno arī sienas. Tas, ka izstāde atradusi mājvietu teātrī, ir ļoti saprotami un organiski. "Mākslinieks arī ir kā aktieris. Un izstāde tiek veidota kā izrāde – ir sākums, vidus un nobeigums. Kompozīcija," saka Elita un nosauc šo notikumu par ceļa posmu, kad dota iespēja apstāties un apskatīties, uzzināt arī kaut ko jaunu. Un atkal iet tālāk. Par nākamajiem soļiem runājot, Elita jau sāk gatavoties izstādei galerijā Istaba, kas būs novembrī. "Viena izstāde nebūs beigusies, kad jau nākamā. Tur jau pavisam cita noskaņa – ar Ziemassvētku sajūtu, ar dāvanu idejām," skaidro māksliniece un turpina: "Tad man vēl būs izstāde kurpju veikalā Madam Bonbon. Nu tādas sievišķīgas lietas."

Elitas Patmalnieces izstādes bieži notiek ārpus Rīgas. "Ir tāds teiciens – esi vienkāršāks, un tad tevi pieņems, bet nevajag būt vienkāršākam. Kāds esi, tāds esi! Ja mani sauc, es atsaucos, jo zinu, ka daudzi nevar atbraukt uz Rīgu. Tad es braucu, uzlieku izstādi, un cilvēki ir priecīgi. Man tas patīk."

Dailes teātra Mākslas telpā Brīvības 75 Elitas Patmalnieces izstāde Viena taada. Elita līdz 11. decembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja