Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Labi, ka nav jāskaita soļi. Viss ir uz vietas. Mākslas akadēmijas studenti nosaka dienaskārtību

Līdz 20. maijam platformā Kunstmatrix.com ir aplūkojama Latvijas Mākslas akadēmijas studentu izstāde Dienaskārtība, kurā ir redzami SEB stipendijai glezniecībā pieteiktie darbi.

Pirms divpadsmit gadiem aizsāktā tradīcija katru reizi pievēršas kādai konkrētai tēmai. Šajā reizē konkursa dalībnieki tika vedināti kritiski un analītiski domāt par mediju ietekmi uz personisko un sabiedrisko domu, raudzīties, kā ziņas un sociālie tīkli nosaka auditorijai, par ko, nevis ko domāt, un pieteikt savu dienaskārtību, par ko padomāt skatītājiem.

Taču atšķirībā no iepriekšējiem gadiem šī ekspozīcija notiek nevis reālajā vidē, bet viedierīcēs. Pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas sešas dienas pirms ekspozīcijas atklāšanas Latvijas Mākslas akadēmijas telpās ir bijis jādomā par citām iespējām, lai studentu radītos darbus parādītu plašākai publikai. "Sēžot mājās, es meklēju dažādus risinājumus un izvēlējos Kunstmatrix.com, kas man šķita vispiemērotākā platforma, jo tā piedāvā virtuālu pastaigu pa izstādi," sarunā ar laikrakstu Diena stāsta izstādes kuratore Inese Bauģe.

Platformas tehnisko nosacījumu dēļ šī ekspozīcija ir sadalīta divās daļās. Tā piedāvā ļauties citu ieprogrammētam maršrutam vai arī izstaigāt šo izstādi ar pašrocīgu bultiņu spiešanu, apstājoties pie katras gleznas un tuvāk iepazīstoties ar tās koncepciju sev piemērotā ritmā. "Kārtība. Tā nav nekas cits kā rēķināšana. Un rēķinām mēs visu savu dzīvi. Kalkulējam gadus, mēnešus, minūtes, algas, kredītus, kalorijas, kilometrus, kilogramus, šķidros gramus un šo mērvienību attiecības savā starpā ar mērķi visu turēt līdzsvarā un kārtībā," par savu gleznu Dzīvā kalkulācija raksta bakalaura programmas Mākslas zinātnes nodaļas restaurācijas apakšnozares 3. kursa studente Lāsma Dumerāne.

Labi, ka šajā izstādē nav jāskaita soļi. Viss notiek uz vietas. SEB stipendijas glezniecībā ieguvējs tiks noskaidrots pēc ārkārtējās situācijas beigām, lai žūrijas dalībnieki varētu apskatīt visus darbus klātienē, iesaistīties diskusijās un paziņot savu lēmumu. Konkursa uzvarētājs saņems stipendiju 1850 eiro apmērā, kā arī iespēju apmeklēt kādu no Eiropas laikmetīgās mākslas mesēm un piedalīties kādā attiecīgās pilsētas radošajā darbnīcā. Iepriekšējos gados par laureātiem ir kļuvuši Krišjānis Elviks, Anna Pommere, Kristaps Priede, Sandra Strēle, Zīle Ziemele, Madara Neikena, Klāvs Loris, Laimdota Steķe u. c.

Jau tuvākajā laikā virtuālajā vidē būs aplūkojama arī Latvijas Mākslas akadēmijas diplomdarbu izstāde, kas šķietami būs eksponēta pašas mācību iestādes telpās.

Vairāk informācijas – www.lma.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja