Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Latviešu mākslinieki piedalās divās apjomīgās izstādēs Viļņā

Sadarbībā ar Laikmetīgās mākslas centru Lietuvas Nacionālās mākslas galerijā Viļņā no 10. decembra līdz nākamā gada februārim skatāmas divas starptautiskas izstādes par padomju perioda mākslu, arhitektūru un dizainu - Modernizācija. Baltijas māksla, arhitektūra, dizains. 20. gs. 60.-70. gadi un _Mūsu metamorfās nākotnes.

Dizains, tehniskā estētika un eksperimentālā arhitektūra PSRS. 20. gs. 60.-80. gadi_.Abās izstādēs būs skatāmi arī daudzu Latvijas mākslinieku, dizaineru un arhitektu darbi, un tās tapušas Laikmetīgās mākslas centra iniciētā starptautiskās sadarbības projektā Atsedzot neredzamo pagātni ar Eiropas Savienības Kultūra 2007-2013 programmas atbalstu, portālu Diena.lv informē Laikmetīgās mākslas centra pārstāvji.Šodien padomju laika māksla, arhitektūra un dizains Baltijas valstīs no atmiņām ir kļuvuši par vēsturi. Izstādē Modernizācija izcelts šis modernās kultūras segments Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Tiecoties to iekļaut to Eiropas pēckara tehnoloģiskajā, sociālajā un kultūras modernizācijā, izstāde paplašina priekšstatus gan par attiecībām starp Austrumu un Rietumeiropu, gan ideju apriti starp centru un perifēriju.Izstāde Modernizācija sastāv no četrām daļām, kuras atsedz publiskās telpas (Pilsēta) un privātās vides (Māja) modernizāciju, dizaina izplatību (Industriālā māksla) un jaunās patērētāju dzīves stila parādīšanos Baltijas valstīs (Atpūta). Izstādes kuratores - Lolita Jablonskiene, Kai Lobjakas, Iliana Veinberga. Iekārtotājs - Indreks Sirkels, arhitekti - Aleksandrs Kavaliusks, Andriuss Skiezgels.

Izstāde Mūsu metamorfās nākotnes iepazīstina ar vizionārajiem projektiem padomju arhitektūrā un mākslā, kuru ieceres saistījās ar jaunās un ideālās dzīves vides produkciju, kas būtu viegli adaptējama lietotāju mainīgajām vajadzībām. Šo projektu mērķis bija apvienot jaunākās tehnoloģiskās inovācijas ar jaunu konceptu par cilvēku kā aktīvu komponentu tajos.

Izstādē pārstāvētie mākslinieki un arhitekti - Anda Ārgale, Māris Ārgalis, Igors Berezovskis, Valdis Celms, grupa Kustība, Aleksandrs Jermolajevs, Tīts Kaljundi, Vjačeslavs Koļeičuks, Vitālijs Komars un Aleksandrs Melamids, Jānis Krievs, Kārels Kurismā, Leonhards Lapins, Vjačeslavs Loktevs, Eugenijs Miliūns, Andrejs Monastirskis, grupa NER, Ļevs Nusbergs, Jiri Okas, Artūrs Riņķis, Sirje Runge, Jurijs Soboļevs, Jurijs Rešetņikovs, Jurģis Vroblevičs.

Kuratori - Andress Kurgs un Mari Lānemetsa; iekārtojuma autori - Indreks Sirkels, Kooperative für Darstellungspolitik; Jesko Fecers, Anita Kaspara, Andreass Millers.

Izstāžu ģenerālsponsors – BTA. Mediju atbalsts - Vilniaus diena, Lietuvas Nacionālais radio un televīzija. Sponsori: Lietuvas Republikas Kultūras atbalsta fonds, Viļņas pilsētas municipalitāte, Viļņas apgabala trīspusējā padome, Viļņas Dizaina koledža, Igaunijas Kultūras fonds, Igaunijas Mākslas akadēmija, JDSecaux, Servier Pharma, Gedeon Richter, Re-board.

Vairāk informācijas Lietuvas Nacionālās mākslas galerijā Viļņā - www.ndg.lt, www.ldm.lt, Laikmetīgās mākslas centrs (Rīga) - www.lcca.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja