Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs atklās izstādi Dānijā

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) 13. sepembrī atklās zinātniskajai fantastikai veltītā projekta Nenorunātās tikšanās pirmo izstādi Kosmiskā eksistence laikmetīgās mākslas centrā Den Frie Kopenhāgenā, pastāstīja LLMC pārstāve Laura Brokāne.

Nenorunātās tikšanās ir LLMC izpētes un izstāžu projekts, kas veltīts zinātniskās fantastikas žanra ietekmei mākslas teritorijā, pievēršoties gan vēsturiskai izpētei, gan tēmas aktualitātei mūsdienu mākslinieku darbos. 

Projekta nosaukums Nenorunātās tikšanās aizgūts no Brāļu Strugacku tāda paša nosaukuma stāstu krājuma, kas izdots Rīgā 1987. gadā. Kartējot šī brīža norises sabiedrībā, grūti iedomāties lielāku kontrastu starp vēsturē vēl nebijušu tehnoloģiskās attīstības uzplaukumu un tikpat strauju sociālpolitisko procesu virzību labēja konservatīvisma virzienā. Līdzīgi kā dažādos vēstures sastrēguma punktos, arī šobrīd aug interese par zinātnisko fantastiku, kas piedāvā gan progresīvas utopijas, gan provocē ar biedējošām distopijām. Paralēli saistībai ar zinātni un tehnoloģijām zinātniskās fantastikas piedāvātajās utopijās tiek atrisināti arī tādi jautājumi kā klases, rasu un dzimumu nevienlīdzība vai draudošās ekoloģiskās katastrofas.

Izstādē Kosmiskā eksistence līdzās dāņu māksliniekiem piedalās arī mākslinieki no Latvijas – Ieva Balode, Kristaps Epners, Viktors Timofejevs un Arturs Virtmanis. Izstāde laikmetīgās mākslas un zinātniskās fantastikas savienojumā aptver plaša spektra nākotnes scenārijus, vienlaikus izzinot arī tādus eksistenciālus tematus kā apziņa, nebeidzamība, garīgums, tehnoloģijas, daba, kosmoss, utopija un mitoloģijas.

Izstāde Dānijā būs skatāma līdz 28. oktobrim. Savukārt 13. decembrī LLMC turpinās tēmas izpēti plašā izstādē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls. Izstādi kūrēs Solvita Krese, Inga Lāce un Andra Silapētere.

Nenorunātās tikšanās notiek ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Rīgas domes, Valsts kultūrkapitāla fonda, Kanādas vēstniecības Latvijā un Copy Pro atbalstu. Nenorunātās tikšanās ir viens no Latvijas valsts simtgades programmas pasākumiem. Latvijas valsts simtgades svinības notiek laikā no 2017. gada līdz 2021. gadam. Latvijas valsts simtgades svinību galvenais vēstījums ir Es esmu Latvija, akcentējot to, ka Latvijas valsts galvenā vērtība ir cilvēki, kuri ar savu ikdienas darbu veido tās tagadni un kopā ar jauno paaudzi liek pamatus rītdienai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja