Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Latvijas Pasts izdod Jāzepam Grosvaldam veltītu pastmarku

Latvijas Pasts 14. jūnijā izdod jaunu pastmarku bloku sērijā Izcilie latviešu mākslinieki – jaunais izdevums veltīts gleznotājam Jāzepam Grosvaldam (1891–1920).

Pastmarku bloks izdots 7000 eksemplāru tirāžā, savukārt aploksne – 500. Katras pastmarkas nominālvērtība ir 1,65 eiro, kas atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu Latvijas teritorijā.

Filatēlijas izdevumu dizaina autore ir māksliniece Lilija Dinere, kura pastmarku bloka un aploksnes vizuālajā noformējumā izmantojusi reprodukcijas no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā esošajiem Jāzepa Grosvalda darbiem: Latviešu kareivji Rīgas ielā (1919 ), Sieviete ar vēdekli (1914), Dāmas restorānā (1913-1914), Kurzemes bēgļi Rīgas stacijā (1915), Varavīksne (Dzimtenes skats) (1917), kā arī Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas materiālus.

Latviešu mākslinieks Jāzeps Grosvalds (1891–1920) bija daudzpusīga, izcili talantīga personība, par kuru iespējams sacīt, ka būtībā visas viņa darbības uzskatāmas par mākslas faktu – ne tikai paši mākslas darbi, bet arī vēstules, dienasgrāmatas, krāšņi pašdarināti žurnāli, pat modernais ģērbšanās stils. Dzimis un audzis Rīgā, daudz ceļojis pa Eiropu un apmeties uz dzīvi Parīzē, no kuras atgriezties piespieda Pirmais pasaules karš. Tas arī noteica iepazīšanos ar citiem jaunajiem latviešu māksliniekiem, kurus viņam bija iespēja izglītot par jaunākajām tendencēm, kļūstot par klasiskā modernisma ievadītāju latviešu mākslā.

Pastmarku sērija Izcilie latviešu mākslinieki tiek izdota kopš 2016. gada – šajā laikā emitēti astoņiem dažādiem latviešu māksliniekiem veltīti pastmarku bloki: Janim Rozentālam (2016), Jānim Tīdemanim (2017), Ansim Cīrulim (2018), Johanam Valteram (2019), Gustavam Klucim (2020), Jānim Pauļukam (2021), Hildai Vīkai (2022) un Kārlim Padegam (2023).

Jauno pastmarku bloku sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/.

Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 14. jūnijā Elizabetes ielas pasta nodaļā, Elizabetes ielā 41/43, Rīgā, no plkst. 9.00 līdz 18.00.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja