Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LNMM Muzeju krātuvē atklās antīkās un renesanses tēlniecības nolējumu ekspozīciju

No 29. oktobra Muzeju krātuvē (Pulka ielā 8, Rīgā) Latvijas Nacionālais mākslas muzejs atklāj jaunu pastāvīgo ekspozīciju Skulptūru mežs. Antīkās un renesanses tēlniecības nolējumi. Pēc desmit gadu pārtraukuma apmeklētāji atkal varēs redzēt pasaulslavenu tēlniecības darbu kopijas no LNMM Ārzemju mākslas departamenta kolekcijas, informēja muzeju pārstāvji.

Jaunā ekspozīcija iepazīstinās ar Senās Grieķijas un Senās Romas, kā arī renesanses tēlniecības meistardarbu ģipša kopijām mūsdienīgā formātā. Ekspozīcijas dizaina autors, tēlnieks Gļebs Panteļejevs, izveidojis Skulptūru mežu, kurā laiks un telpa saplūst vienotā veselumā, ievērojot mākslas vēstures hronoloģijas un krājuma veidošanas principus.

Vairāk nekā simts gadu senie slaveno tēlnieku darbu nolējumi – Mīrona Diskobols, Prāksitēla Hermejs ar mazo Dionīsu, Džustiniani Atēna, Verrokjo Dāvids ar Goliāta galvu, Mikelandželo Mozus ir tikai daļa no antīkās mākslas un renesanses laikmeta tēlniecības kolekcijas, kas glabājas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Ārzemju mākslas departamentā (LNMM ĀMD). Nolējumu kolekcijas pamats ir Dr. Vilhelma Neimaņa (Vilhelms Johans Kārlis Neimanis, Carl Johann Wilhelm Neumann, 1849–1919) 20. gadsimta sākuma skulptūru pasūtījumi Rīgas pilsētas mākslas muzeja Kolonnu zālei. 20. gadsimta 50. gados ekspozīcija tika pārcelta uz Rīgas pili un apvienota ar Latvijas Universitātes Mākslas kabineta un Kurzemes Provinces muzeja kolekcijām. Līdz 2010. gadam skulptūras eksponētas Rīgas pilī, kādreizējā Ārzemju mākslas muzejā. Pēc Rīgas pils ugunsgrēka 2013. gadā tēlniecības darbu nolējumi atradās pagaidu telpās un ilgu laiku nebija pieejami publiskai apskatei.

Muzeju krātuvi, kur vienuviet glabājas četru muzeju (Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Rakstniecības un mūzikas muzeja, Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzeja) vērtības, atklāja 2019. gada decembrī, un pakāpeniski muzeju priekšmeti tika pārvietoti uz savām jaunajām mājām Pulka ielā. LNMM ĀMD Tēlniecības kolekcijas pārvešana noslēdzās šī gada martā ar Mikelandželo Mozus skulptūras ģipša nolējuma svinīgo pārvešanu.

Senās Grieķijas un Romas tēlniecībai ir būtiska nozīme mākslas un kultūras vēstures iepazīšanā un pētniecībā. To oriģināli saglabājušies maz, turklāt izkliedēti pa visu pasauli. Tālab vienkopus apskatāmās seno skulptūru reprodukcijas mūsdienās jāuzlūko kā unikāla Eiropas kultūras mantojuma izziņas iespēja.

Skolu, augstskolu, mākslas, kultūras un zīmēšanas pasniedzējiem un viņu audzēkņiem tiks piedāvāta izglītojoša programma un vieta radošām nodarbībām. Skulptūras varēs iepazīt arī ar virtuālā ceļveža palīdzību planšetdatoros, kurus apmeklētāju izmantošanai ekspozīcijas apskates laikā nodrošina Samsung.

Antīkās un renesanses tēlniecības nolējumu ekspozīcija būs atvērta skatītājiem trešdienās, ceturtdienās un piektdienās no plkst. 11 līdz 17. Drošības apsvērumu dēļ apmeklētāju skaits ekspozīcijā tiks ierobežots. Atļautais apmeklētāju skaits ekspozīcijā ir 15 cilvēki.

Ekspozīcijas apmeklējums, neizmantojot gida vai virtuālā gida pakalpojumus, ir bez maksas. Citus pakalpojumus ekspozīcijā varēs iegādāties mobilo maksājumu lietotnē Mobilly, kā arī veicot apmaksu ar rēķinu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja