Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Maija sākumā Latvijas Televīzijas filmā neklātienē varēs pieredzēt izstādi par simbolismu Baltijas valstu mākslā

Latvijas Televīzijas jaunākā dokumentālā filma Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā iepazīstina ar 19./20. gadsimta laiku Latvijas kultūrā un simbolisma rašanos Eiropā, kā arī sniedz iespēju neklātienē pieredzēt unikālu, starptautisku atzinību guvušu izstādi par simbolismu Baltijas mākslā – ielūkoties smalkākajās mākslas darbu detaļās un ieraudzīt jau zināmus darbus jaunā kontekstā. Filmas pirmizrāde gaidāma 6. maijā, informēja televīzijas pārstāvji.

Režisore Linda Veinberga: "Ikviens, kuram nebūs iespēja apskatīt izstādi klātienē, varēs to izdarīt ar televīzijas starpniecību. Un vienlaikus tiem, kuri izstādi jau redzējuši, būs iespēja no ekspertu stāstītā uzzināt daudz jauna. Kamera reizēm ļauj mākslas darbos ieraudzīt tādas nianses, kādas nav iespējams redzēt ar neapbruņotu aci. Filmā būs ļoti daudz skaistuma."

Simbolisms ir literatūras un mākslas virziens, kas 19. gadsimta otrajā pusē sākās franču dzejā, vēlāk kļuva aktuāls arī Eiropas glezniecībā. Baltijas nacionālā māksla veidojās Eiropas mākslas vēsturei neraksturīgi vēlu – tikai 19. gadsimta beigās. Savukārt 20. gadsimta sākums bija unikāls laiks, kad radās ne tikai Latvijas nacionālā māksla, bet arī ideja par Latvijas valsti. Pēc vairāk nekā simt gadiem beidzot bija iespēja piepildīties mākslinieku Jaņa Rozentāla, Vilhelma Purvīša un Johana Valtera sapnim – viņu darbi nokļuva Parīzē. Baltijas nacionālo mākslas muzeju un Francijas Orsē muzeja kopīgi rīkotā izstāde Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas mākslā Parīzē 2018. gadā iezīmēja Baltijas mākslas atgriešanos "augstākajā līgā". Tā bija Baltijas valstu simtgades vislielākais notikums ārpus Latvijas.

Pagājušā gada novembrī izstādi Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas mākslā atklāja arī Rīgā, bet pandēmijas dēļ jau pēc dažām nedēļām Latvijas Nacionālā mākslas muzeja durvis apmeklētājiem diemžēl slēdza. No šodienas līdz 4. maijam izstādi muzejā varēs apmeklēt, iepriekš reģistrējoties.

Režisore Linda Veinberga: "Latvijas mākslas vēsture piedāvā vēl ļoti daudz neizstāstītu, aizraujošu stāstu. Apbrīnoju mākslas vēsturniekus, kuri šajā projektā daudzu gadu garumā ir ieguldījuši savu sirdi un dvēseli."

Dokumentālās filmas tapšanā piedalījās mākslas zinātniece un izstāžu kuratore Dace Lamberga, projekta Simbolisms Baltijas valstu mākslā vadītāja Ginta Gerharde-Upeniece, mākslas vēsturniece un zinātniece Edvarda Šmite, mākslas zinātnieks Eduards Kļaviņš, literatūrzinātnieks Pauls Daija, mākslas zinātniece Aija Brasliņa, dzejnieks un igauņu eposa Kalevipoegs atdzejotājs latviešu valodā Guntars Godiņš, mūzikas žurnālists Orests Silabriedis, mākslas restauratore Guna Kreislere un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce. Tās izveidi finansē Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs.

Filmu veidojusi LTV Kultūras raidījumu redakcijas komanda – režisore Linda Veinberga, scenārija autore Anete Konste, operators Uvis Burjāns un producente Dana Melzoba.

Dokumentālās filmas Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā pirmizrāde – 6. maijā plkst. 21.05 LTV1 un REplay.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja