Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Mājās atgriežoties

Labdien, V-Dienas lasītāji! Sveicu visus skaistā un saulainā svētdienā. Esmu atgriezies no atvaļinājuma Amerikā, un tas bija atvaļinājums visīstākajā vārda nozīmē. Izciemojos ar māsām, kurām nu jau kopā ir pieci bērni. Jaunākais, vārdā Andrejs, piedzima vien pirms septiņām nedēļām un ir brašs mazulis.

Biju arī 3x3 nometnē latviešu centrā Garezers, tur ar divām grupām runāju par Latvijas politiskajiem un sabiedriskajiem notikumiem. Kā tas ārzemēs dzīvojošo latviešu vidū mēdz būt raksturīgi, lielas debates izraisījās par Kārli Ulmani. Visai bargi mani uzrunāja kundze, kuras centrālā doma šķita šāda: Ja cilvēks par K. Ulmani nedomā tikai un vienīgi pašu labāko, tad cilvēks neko nezina par vēsturi. Tā kā es nebūt par K. Ulmani nedomāju tikai un vienīgi pašu labāko, kundze palika ar pārliecību, ka tā tas ir arī ar mani. Dievs ar viņu. Biju arī uz beisbola spēli, zinu, ka tā ir spēle, kuru Latvijā maz pazīst, bet man Amerikā dzimušajam tas ir nacionālais sporta veids, turklāt "mana" komanda, Chicago Cubs, šogad spēlē ļoti rezultatīvi, lai arī tajā vakarā, kad es tur biju ar svaini un diviem māsas dēliem, viņi zaudēja ar rezultātu 6:5. Gadās arī tā.

Protams, mājās braucot lidojumā no Kopenhāgenas uz Rīgu gadījās iemest acis arī laikrakstos, un nudien nebiju pārsteigts uzzinot, ka vasaras klusumā tomēr uzkurbulējies skandāls ar advokātu Grūtupu. Pirmā reakcija man bija tādā "nav jau nekas jauns" nozīmē, bet pēc tam sāka likties, ka te nu ir tā reize, kad jābrauc uzmanīgi pār tiltu. Sarunas, par kurām ir runa, notika visnotaļ sen, un mūsu valstī politikāņi "aizmirst" par nedarbiem, kādi veikti pirms trīs nedēļām, kur nu pirms astoņiem gadiem. Otrkārt, reiz būs norimusi sensācija, būs laiks aplūkot faktus kā tādus. Mūsējā ir arī valsts, kurā vienus un tos pašus apstākļus valdošā elite var aplūkot diametrāli pretējā veidā, piemēram, apgalvojot, ka premjerministra biroja vadītājs ir "neatkarīga" trešā persona. Šajā gadījumā gan šķiet, ka precīzāka līdzība būtu ar Jūrmalgeitas skandālu, kura laikā notika debates par to, ko nozīmē vārds "uzmeta". Ja izrādīsies, ka advokāts tik tiešām ir "palīdzējis" tiesnešiem ar lēmumu rakstīšanu, tad skandāls nudien būs pamatots. Ja izrādīsies, ka A. Grūtups vienkārši piedalījies Latvijas politikāņu starpā raksturīgajā procesā, kas saucas "sakārtosim lietas pa savējam", arī tas būs pamatīgs skandāls, bet diez vai tāds, kuru valdošā banda uztvers īpaši nopietni. Atkarīgā Rīta Avīze jau paguvusi nointervēt Grūtupu, un intervijā viņš pateicis, ka ne par ko nejūtas vainīgs. Tas ir jēdziens, kuru valdošā elite saprot bez vārda runas. "Nevainīgi" mūsu valstī ir visi politikāņi, kuru vainu nav atzinusi pirmās kārtas tiesa, otras kārtas tiesa, Augstākā tiesa, kasācijas process, Eiropas tiesas un droši vien arī Dievs tas Kungs. Diez vai civilizētajā pasaulē atradīsies cita valsts, kurā krimināli notiesāta persona turpina darboties pilsētas valdē.  Varbūt vien Itālijā, bet, kā esmu rakstījis citreiz, diez vai tas ir etalons, kurš būtu īpaši derīgs mūsu postsovjetiskajai Latvijai.

Vienu vārdu sakot, esmu tagad atpūties un atgriezies tēvzemītē. Un konstatējis, ka nekas daudz divu nedēļu laikā nav mainījies.

Jauku visiem atlikušo brīvdienu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja