Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Mančestras Starptautiskais festivāls sola pārsteigumus visām maņām

Nesen KDi rakstījām par mūsdienu kultūras festivālu fenomenu un Toronto notiekošo mākslas forumu Luminato. Pēc nedēļas, 2. jūlijā, tiks atklāta viena no nozīmīgākajām un interesantākajām starpžanru skatēm Eiropā – Mančestras Starptautiskais festivāls.

Tas notiek reizi divos gados un sludina sevi kā pirmo festivālu pasaulē, kura programmu pilnībā veido pirmizrādes un nekur iepriekš neredzēti projekti. "Mančestrā notiek, iespējams, radikālākais un nozīmīgākais mākslas festivāls pasaulē," 2013. gadā rakstīja žurnāls The New Yorker. Festivāls tiek rīkots kopš 2007. gada, visi oriģināldarbi top pēc tā pasūtījuma. Pēc pirmizrādes Mančestrā izrādes, izstādes un koncerti apceļo pasauli.

Festivāls uzsver savu starpdisciplināro raksturu – kopdarbus veido dažādu mākslas jomu pārstāvji. Šogad programmā var izcelt trīs īpaši unikālus piemērus. Pirmais no tiem ir igauņu komponista Arvo Perta un vācu gleznotāja Gerharda Rihtera sadarbības projekts. 2013. gada rudenī Drēzdenē viņus iepazīstināja Mančestras festivāla vadītājs Alekss Pūtss un mākslas kurators Hanss Ulrihs Obrists. Pēc šīs tikšanās Perts un Rihters radīja darbus, kurus veltījuši viens otram. Viņu darbu pirmā tikšanās notiks Mančestras festivālā: mākslas galerijas Whitworth ainavu zālē tiks izstādīta Rihtera sērija Ashes un Birkenau, un ekspozīciju papildinās Perta jaunais opuss Drei Hirtenkinder aus Fátima. No 9. līdz 11. jūlijam šo kompozīciju galerijā triju dienu garumā izpildīs igauņu koris Vox Clamantis, no 12. līdz 19. jūlijam stafeti pārņems vietējie kori.

"Arvo Perts un Gerhards Rihters ir divi mākslas giganti, kuri ir piedzīvojuši un atspoguļojuši nozīmīgākos XX gadsimta mirkļus. Mēs esam pateicīgi par iespēju dzirdēt un redzēt viņu radošās draudzības rezultātu," saka festivāla vadītājs Alekss Pūtss. Mančestra ar nepacietību gaida Arvo Perta ierašanos – šajā pilsētā viņš vēl nekad nav bijis. 12. jūlijā koncertzālē Bridgewater Hall notiks viņa mūzikas koncerts, kas veltīts komponista 80 gadu jubilejai.

Deja uz tumsas robežas

Otrs jaundarbs ir laikmetīgais balets Tree of Codes, kuru iestudē britu horeogrāfs Veins Makgregors, islandiešu izcelsmes dāņu mākslinieks, instalāciju meistars Ūlafurs Eliasons un britu mūziķis, grupas The xx dalībnieks Džeimijs Smits jeb Džeimijs xx. Iestudējumā piedalīsies Parīzes operas baleta mākslinieki un Veina Makgregora trupas dejotāji. Izrāde notiks Mančestras operas teātrī no 2. līdz 10. jūlijam.

Baleta pamatā ir amerikāņu rakstnieka Džonatana Safrana Foera grāmata Tree of Codes, kuru autors veidojis, izgriežot ārā vārdus un frāzes no Bruno Šulca Krokodilu ielas (1934). Grāmata Tree of Codes ir mākslas darbs, skulpturāls artefakts, kolekcionāru sapnis. "Tajā ir vārdi un caurumi, dažādas virsmas un slāņi, tajā savienojas pagātne un nākotne. Šī grāmata liek no jauna pārvērtēt lasīšanas procesu," stāsta horeogrāfs Veins Makgregors. "Grāmatas uzburtā pasaule ir atskaites punkts mūsu jauniestudējumam, kurā gaisma, ēnas, ķermeņi, objekti un skaņa dejo uz tumsas robežas."

Trešā pirmizrāde ir britu konceptuālā mākslinieka, Tērnera balvas laureāta Duglasa Gordona, franču pianistes Elenas Grimo un angļu aktrises Šarlotes Remplingas kopdarbs Neck of the Woods, kurā saplūst vizuālā māksla, mūzika un teātris. Tas ir veltījums Elenas Grimo kaislības objektam – vilkam. Pianiste ir Vilku aizsardzības centra dibinātāja un īsteno dažādas iniciatīvas, piemēram, iepazīstina ar vilkiem bērnus, dodoties nakts ekspedīcijās mežos. Izrāde Neck of the Woods Mančestrā notiks no 10. līdz 18. jūlijam.

Alise pieslēdzas online karaļvalstij

Ekscentriskais angliskums festivālā tiks akcentēts, pateicoties Alisei Brīnumzemē: šogad tiek svinēta Lūisa Kerola grāmatas iznākšanas 150 gadu jubileja. Tai par godu grupu Blur un Gorillaz līderis Deimons Olberns ir sacerējis mūziklu wonder.land, kura pirmizrāde Mančestrā būs 2. jūlijā. Mančestras festivālā notikušas divu pirmo Deimona Olberna operu (senās ķīniešu leģendas iedvesmotais stāsts Pērtiķis. Ceļojums uz Rietumiem un angļu misticisma caurstrāvotais Doktors Dī) pirmizrādes.

Mūzikla wonder.land galvenā varone ir 12 gadu vecā Alija, kuru aizrauj virtuālā pasaulē. Viņa cieš no vardarbības skolā un ir nelaimīga mājās, un tikai tīkls wonder.land palīdz viņai aizbēgt no vecākiem, skolotājiem un sevis. Tur, online karaļvalstī, Alija pārvēršas par Alisi – drosmīgu un skaistu. Taču būtnes, kuras viņa tur satiek – Oliņš un Boliņš, Češīras kaķis, Sarkanā karaliene –, šķiet aizdomīgi pazīstamas. Alija cenšas nošķirt divas pasaules, kurās viņa dzīvo, taču to sadursmes sekas kļūst arvien neparedzamākas un bīstamākas.

"Mani intriģē iespēja iekrist truša alā," saka Deimons Olberns. "Karaliene, Hercogiene, Baltais trusis un Tārps bija šausminošākie personāži manā bērnībā. Man vienmēr no viņiem ir bijis bail, droši vien tāpēc esmu pieņēmis piedāvājumu radīt šo mūziklu," viņš piebilst. Iestudējumu wonder.land Mančestrā varēs apmeklēt līdz 12. jūlijam. No 2015. gada novembra līdz 2016. gada aprīlim uzvedums būs Londonas Nacionālā teātra repertuārā, 2016. gada jūnijā to ieraudzīs skatītāji Šatlē teātrī Parīzē.

Vēl viens festivāla veltījums Alisei Brīnumzemē būs maģiskais kulinārijas ceļojums un tējas ceremonija High Tea in Wonderland, kurā aicinās ievērojamā britu šefpavāre Mērija Elena Maktāga (strādājusi restorānos The Fat Duck, Sharrow Bay un Ramsons; pašlaik vada Mančestras restorānu Aumbry). Norises vieta – Mančestras muzejs, katrā telpā apmeklētājus gaidīs piedzīvojums dažādām maņām.

Festivāla vizuālās mākslas programmā iekļauta Eda Etkinsa izstāde Performance Capture Mančestras Mākslas galerijā (no 4. līdz 19. jūlijam). Eds Etkinss ir viens no digitālās un mediju mākslas līderiem. Šajā ekspozīcijā viņš iepazīstinās skatītājus ar to, kā top digitālā animācija un datoru radītie tēli – šī tehnoloģija plaši tiek izmantota kino. Savā izstādē Eds Etkinss radīs avatāru, par prototipiem izmantojot Mančestras festivāla dalībniekus (tiks ierakstītas un pēc tam digitāli apstrādātas viņu kustības, pozas, sejas izteiksme u. c.). 

Izdzīvosim un uzplauksim

Mančestras festivāls, kā allaž, sadarbojas ar spožākajiem popkultūras varoņiem. Eksperimentālā R&B izpildītāja un aktiera Roberta Petinsona līgava FKA twigs, kura tiek uzskatīta par novatoriskāko britu dziedātāju, septiņās dienās, no 9. līdz 15. jūlijam, skatītāju acu priekšā uzņems septiņas muzikālās īsfilmas. Klausītāji nelielās grupās tiks ielaisti studijā un vēros FKA twigs radošo procesu. 

5. jūlijā ar koncertu Mančestrā sava jaunā, izcilā albuma Vulnicura Eiropas turneju sāks Bjorka. Dienu iepriekš uzstāsies elektroniskās mūzikas ģēnijs, Bjorkas un FKA twigs ierakstu līdzproducents 24 gadu vecais ekstravagantais venecuēlietis Alehandro Gersi jeb Arca. Mūsdienu urbāno kultūru pārstāvēs ielu deju virziena Flexing jaunieši no Bruklinas Ņujorkā – skatītāju interese par šovu FlexN Manchester izrādījusies tik liela, ka Mančestrā no 11. līdz 18. jūlijam notiks septiņas izrādes.

Prominentie Mančestras festivāla dalībnieki un viesi piedalīsies divu dienu konferencē Interdependence, kurā diskutēs par mākslas, zinātnes un pilsētattīstības mijiedarbību. Kas ir inovācijas? Vai ir iespējams iemācīt radošumu? Kā kultūra nostiprina vietējo vidi un sabiedrību? Kas jādara māksliniekiem un zinātniekiem, lai ne tikai izdzīvotu, bet arī uzplauktu? Savās pārdomās dalīsies Nobela prēmijas laureāts fizikā sers Konstantīns Novosjolovs, mākslinieki Ūlafurs Eliasons, Džeremijs Delers un Eds Etkinss, Parīzes operas baleta vadītājs Benžamēns Milpjē, mūziķis Arca, komponists Marks Simpsons, kurators Hanss Ulrihs Obrists un daudzi citi intelektuāļi.

Mančestras festivāls
No 2. līdz 19. jūlijam
www.mif.co.uk

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja