Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Neatliekama tikšanās. Naomi Kempbela pastāstīs par fotogrāfu Džeimsu Bārnoru

Londonā tiek godināts Ganas fotogrāfs un multikulturālās pasaules portretists Džeimss Bārnors, kurš kopš 50. gadu beigām pilnā emociju un krāsu spektrā iemūžina tumšādaino cilvēku dzīvi

Vienā no prominentākajām Londonas galerijām Serpentine 19. maijā tiks atklāta fotogrāfa Džeimsa Bārnora retrospekcija Akra/Londona. Joprojām aktīvo un vitālo 91 gadu veco fotoklasiķi par savējo uzskata gan Gana, kur viņš ir dzimis, gan Lielbritānija, kur regulāri strādājis kopš 50. gadu beigām.

Lai piesaistītu uzmanību gaidāmajai ekspozīcijai, trešdien, 31. martā, plkst. 21 pēc Latvijas laika galerijas Serpentine digitālajā platformā notiks Džeimsam Bārnoram veltīts virtuālais seminārs Portreti nākotnei, kurā varēs vairāk uzzināt par fotogrāfu un viņa ietekmi uz vairākām mākslinieku paaudzēm. Ar Džeimsu Bārnoru sarunāsies kurators un galerijas Serpentine mākslinieciskais vadītājs Hanss Ulrihs Obrists un fotogrāfs Tailers Mičels. 

Pasākumā skanēs Ebo Teilora mūzika un Nī Ajikveja Pārksa dzeja. Džeimsa Bārnora arhīva materiālos ieskatīsies kolektīvs Black in the Day. Pārdomās par leģendāro fotogrāfu dalīsies VIP ranga prominences: arhitekts Deivids Adžejs, supermodele, aktīviste un filantrope Naomi Kempbela un Lielbritānijas žurnāla Vogue galvenais redaktors Edvards Eninfuls. Viedokli izteiks fotogrāfi Liza Džonsone-Ārtura, Semjuels Foso, Eriks Gjamfi, Zohra Opoku, Dajanita Sinha, Minga Smita, Jirgens Tellers un Turmalaina.

Pikadili laukumā

Tā kā mākslas institūcijas Lielbritānijā vēl nevar uzņemt apmeklētājus klātienē, Džeimsa Bārnora darbi tiks eksponēti pilsētvidē – visiekārojamākajā Londonas vietā Pikadili laukumā. No 1. līdz 30. aprīlim katru vakaru plkst. 20.21 pēc vietējā laika uz divarpus minūtēm uz milzu ekrāna tiks pārtraukta reklāmu demonstrēšana – šeit varēs redzēt fotoizlasi Džeimss Bārnors. Pagātne, tagadne un nākotne. To veido Džeimsa Bārnora 60. gados Londonā uzņemtās fotogrāfijas, viņa arhīva darbu reinterpretācijas, kā arī piecu afrikāņu izcelsmes fotomākslinieku uzņēmumi, kuros atspoguļota tumšādaino diasporas dzīve.          

Džeimss Bārnors ir guvis ievērību kā portretists un fotožurnālists, kurš sešos gadu desmitos ir iemūžinājis tumšādaino cilvēku dzīvesstilu un fiksējis nozīmīgas sociālās un politiskās pārmaiņas gan savā dzimtajā Akrā, gan vēlāk Londonā. Retrospekcijā galerijā Serpentine būs aplūkojami meistara 50.–80. gadu darbi, kas atlasīti no vairāk nekā 40 000 attēlu.     

50. gadu sākumā – neilgi pirms Ganas neatkarības iegūšanas 1957. gadā (pirms tam tā bija Lielbritānijas kolonija) – Džeimss Bārnors atvēra Akrā savu fotostudiju Ever Young. 1959. gadā viņš devās uz Londonu, turpināja studijas Anglijā un uzņēma fotogrāfijas populārākajam Dienvidāfrikas žurnālam Drum – šajos attēlos, kuros ir notverts laika gars, viņš stāstīja par to, kā Londona pārvēršas par multikulturālu metropoli un kā tajā jūtas afrikāņu diasporas pārstāvji. Džeimss Bārnors fotografēja afrikāņu modeļus Londonas ievērojamākajās vietās, un šie attēli bieži rotāja Drum vāku. Džeimss Bārnors atgriezās Ganā 70. gadu sākumā un nodibināja pirmo krāsainās fotogrāfijas laboratoriju. Viņš turpināja strādāt par portretistu un bija cieši saistīts ar vietējo mūzikas dzīvi. Kopš 90. gadiem mākslinieks dzīvo Londonā.     

Nekad nav par vēlu

Globālā slava pie Džeimsa Bārnora atnāca, kad viņam bija 79 gadi, – 2007. gadā mākslas centrā Black Cultural Archives Londonā notika viņa pirmā personālizstāde Mistera Bārnora neatkarības dienasgrāmatas, kas bija iekļauta Ganas neatkarības 50 gadu jubilejas programmā. Trīs gadus vēlāk Londonā tika sarīkota viņa retrospekcija Ever Young. Kopš 2010. gada fotogrāfa darbi tiek eksponēti Eiropā, ASV un Āfrikā. Viņa fotogrāfijas ir iekļautas Viktorijas un Alberta muzeja, Teita galerijas, Londonas Nacionālās portretu galerijas un Žaka Širaka vārdā nosauktā Parīzes Branlī muzeja kolekcijā, Lielbritānijas valdības mākslas krājumā, kā arī privātkolekcijās visā pasaulē.    

"Uzskatām, ka mums nekavējoties ir jāsniedz ieskats Džeimsa Bārnora daiļradē, jo cilvēku zināšanas par viņa darbu joprojām nav salīdzināmas ar ietekmi, kādu viņš ir atstājis uz daudzām autoru paaudzēm, kuras seko viņa pēdās," uzsver galerijas Serpentine vadītāji Betīna Koreka un Hanss Ulrihs Obrists. "Virtuālajā sarunā 31. martā būs dzirdami mākslinieki, kurus ir iespaidojis Džeimss Bārnors. Pēc tam viņa māksla pārņems Pikadili laukumu, vēlāk maijā tiks piedāvāta programma mūsu galerijā. Lai kur jūs arī būtu – Londonā vai citviet –, ceram, ka pievienosieties mums šā aizraujošā ceļojuma pieturpunktos – gan tie, kurus Džeimsa Bārnora māksla ir aizkustinājusi jau agrāk, gan tie, kuri to vēl tikai atklās," piebilst Betīna Koreka un Hanss Ulrihs Obrists.  

"Reiz kādā žurnālā izlasīju frāzi: "Civilizācija plaukst, kad cilvēki stāda kokus, zem kuriem paši nekad nesēž." Ienest kaut ko cilvēka dzīvē, jauna cilvēka dzīvē, ir tāpat kā iestādīt koku, kuru tu nekad necirtīsi un nepārdosi. Šī apziņa man ir ļoti palīdzējusi. Jo vairāk dod, jo vairāk saņem, tāpēc savos vairāk nekā 90 gados joprojām darbojos!" dzīvespriecīgi saka Džeimss Bārnors.

Džeimsa Bārnora retrospekcija Akra/Londona galerijā Serpentine būs aplūkojama no 19. maija līdz 22. oktobrim. 
 
Informācija un reģistrācija dalībai virtuālajā sarunā: serpentinegalleries.org 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja