Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nekad neesmu teikusi dzīvei "nē". Londonā atklāta unikālās mākslinieces Lučitas Urtado izstāde

Londonas galerijā Serpentine Sackler līdz 20. oktobrim būs skatāma Venecuēlā dzimušās mākslinieces Lučitas Urtado (1920) izstāde Es dzīvoju, es mirstu, es piedzimšu no jauna/I Live I Die I Will Be Reborn

Lučita Urtado ir unikāla personība – 98 gadus vecā māksliniece joprojām aktīvi strādā un ir enerģijas pilna. Ekspozīcija Londonā ir viņas pirmā personālizstāde publiskā mākslas institūcijā. Tā aptver autores daiļradi 80 gadu garumā, atklāj tās eksperimentālo vērienu un rotaļīgo noskaņojumu. Lučita Urtado līdz šim nav plaši eksponējusi savus darbus. Tuvojoties simt gadu jubilejai, māksliniece beidzot ir guvusi atzinību, kuru sen bija pelnījusi. Žurnāls Time iekļāvis viņu 2019. gada simt ietekmīgāko cilvēku sarakstā.

"Es plānoju dzīvot līdz 200 gadiem!" apgalvo Lučita Urtado. Kāds ir viņas vitalitātes noslēpums? "Nekad neesmu teikusi dzīvei "nē". Man viss ir padevies, viss ir izdevies. Brīžiem, atskatoties pagātnē, es pati brīnos – kā tas ir bijis iespējams? Man vienmēr ir bijusi piepildīta dzīve," uzsver māksliniece.

No astoņu gadu vecuma Lučita Urtado dzīvoja Ņujorkā. Tur viņa sāka karjeru žurnālu izdevniecībā Condé Nast, kurā strādāja par modes ilustratori. Pēc tam māksliniece pārcēlās uz Mehiko, vēlāk – uz Losandželosu, kur dzīvo joprojām. Viņas tuvāko draugu un domubiedru lokā bija sirreālisma, maģiskā reālisma un Kalifornijas kustības Dynaton (meditatīva māksla, kas nodrošina saikni ar kosmosu, dabu un apziņu) pārstāvji. Lučita Urtado ir ne tikai gleznotāja, bet arī dzejniece, ekoloģijas pētniece, feministe un aktīviste. Viņa ir nodarbojusies ar modes dizainu un savus tērpus vienmēr veidojusi pati.

Izstādē Londonā ir skatāmi darbi, kas tapuši no 30. gadiem līdz mūsdienām un iepazīstina ar galvenajām tēmām autores daiļradē. Lučita Urtado ir radījusi neparastu pašportretu sēriju, kuru sāka veidot 60. gadu beigās, – tas ir skats no augšas uz savu ķermeni. Šajā ķermeniskajā ainavā galvas nav, taču ir redzamas krūtis, vēders, kājas, paklājs zem kājām, gaismas stars un daži objekti, piemēram, āboli un zemenes traukā. Vienu no šiem darbiem māksliniece gleznoja, iekāpusi skapī. Tas ir sievietes skats uz sevi. Ķermeni Lučita Urtado uztver kā pasaules daļu, kas ir cieši saistīta ar dabu. 70. gados viņa pavērsa skatu uz debesīm un sāka gleznot "debesu ādu" (pašas mākslinieces apzīmējums) un kosmiskus motīvus.

Lučitas Urtado māksla ir ļoti daudzveidīga. Viņu ir fascinējusi uguns, viņa ir gleznojusi gāzes degļus, eksperimentējusi ar figuratīvo un abstrakto mākslu, dažādi izmantojusi valodu un vārdus. Jaunākajos darbos Lučita Urtado aktualizē vides aizsardzības, ekoloģijas un politikas jautājumus, kuri viņai vienmēr ir bijuši nozīmīgi. Šajās gleznās cilvēki pārvēršas par kokiem mežā, dzimumorgāni saplūst ar ziediem un augļiem.  

Informācija: www.serpentinegalleries.org

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja