Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Nezināšana un emocijas

Apstiprinājies tas, ko jau varēja paredzēt. Jautāti, kāpēc viņi devušies parakstīties par referenduma rīkošanu jautājumā par drošības likuma grozījumiem, daudzi cilvēki runā nevis par konkrēto jautājumu, bet gan par neapmierinātību ar valdību kā tādu. Atcerēsimies, ka jautājums ir par Valsts prezidentes noraidītajiem grozījumiem divos atsevišķos likumos -- Nacionālās drošības likumā, kur bažas bija par paredzētajām "autorizētu personu" tiesībām iejaukties drošības iestāžu darbā, un Nacionālo drošības iestāžu likumā, kur premjerminstra Kalvīša partija centās kontroli pār drošības iestādēm pārņemt savās rokās, veidojot premjera vadītu instanci un atņemot attiecīgās tiesības Nacionālajai Drošības padomei, kuras darbā piedalās ne jau politikāņi vien.

Nešaubos, ka daži parakstītāji šos grozījumus pārzina visos sīkumos, taču esmu pārliecināts, ka lielākoties ļaudis parakstīties dodas uz emociju pamata. Laikā kopš 9. Saeimas vēlēšanām pirms nieka pusgada Kalvīša valdība demonstrējusi tādu augstprātību un neapdomību, ka gluži vai katrs domājošs Latvijas pilsonis tai vēlas iecirst kārtīgu pļauku, un nu šī izdevība ir radusies. Centieni izvairīties no soda par vēlēšanu likuma pārkāpumiem, strīdīgā Aivara Lemberga pieņemšana valdības "partnera" lomā, kliedzoši nepiemērotu kandidātu izvirzīšana Satversmes tiesai, kā arī tie paši steigā un prātam neaptveramā pompozitātē pieņemtie drošības likumu grozījumi -- tas viss liecinājis un uzskatāmi liecinājis, ka valdošajai kliķei valsts un tautas intereses ir pilnīgi pie vienas vietas, ka tik pašiem un saviem sponsoriem labi.

Teikšu atklāti, pats vēl neesmu nolēmis, vai iešu vai neiešu parakstīties. No vienas puses šķiet nejēdzīgi izdot vairākus miljonus latu, lai balsotu par likuma grozījumiem, kuri tāpat jau atcelti. Turklāt mani bažī tas, kas notiks valsts politikā, ja nepieciešamais parakstu skaits tiks savākts -- valdošās koalīcijas mērķis tad būs nodrošināt nepietiekamu kvorumu referendumā vai, sliktākajā gadījumā, referendumā uzdotā jautājuma noraidīšanu, bet valstī taču ir tik daudz citu darāmu darbu.

No otras puses, nepietiekama parakstu skaita savākšana, kvoruma nesavākšana vai prezidentes viedokļa neatbalstīšana pašreizējā politiskajā gaisotnē varētu būt gana bīstama. Kalvīša bandas visatļautība patlaban ir piebremzēta, kā pirms pāris nedēļām teica prezidente, viņa cer, ka politikāņi nebūs pietiekami "dumji" (viņas vārds), lai censtos apstrīdētos drošības likumu grozījumus pieņemt vēlreiz pēc tam, kad process ir beidzies. Taču līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām vēl atlikuši trīs ar pusi gadu. Liela parakstu skaita savākšana un it īpaši pozitīvs rezultāts referendumā tomēr liktu politikāņiem saprast, ka tauta skatās. Protams, šī nav tā valdība, kura pat minimāli protas kauna, neba jau tāpēc ies atkāpties, taču brīdinājums tas būs pietiekami konkrēts. It īpaši, ja turpina virmot baumas par Lemberga "stipendiātiem" un nu jau kuluāros visai ticami runā, ka aiz restēm kaut kad ļoti drīz nonāks arī cits kādreiz ļoti augstu stāvošs politiķis...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja