Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

papildināta (13:34) Venēcijā atklāta Latvijas mākslinieku veidotā ekspozīcija North by Northeast

Venēcijas mākslas biennālē atklāts Latvijas paviljons, kurā apskatāma ekspozīcija North by Northeast (Ziemeļi - ziemeļaustrumi), kuru šogad radījuši divi laikmetīgās mākslas pārstāvji – Kaspars Podnieks un Krišs Salmanis.

Latvijas paviljonā apskatāmas Podnieka lielformāta fotogrāfijas un Salmaņa instalācija.

Ekspozīcijas atklāšanā piedalījās Latvijas Republikas Kultūras ministres padomnieks Jānis Dripe, Latvijas vēstniece Itālijā Elita Kuzma, projekta pārstāvji, kā arī citi ārvalstu un Latvijas mākslas eksperti.

Kopumā Latvijas paviljona atklāšanu apmeklējuši ap 500 mākslas interesentu.

Ekspozīcijas atklāšanā Jānis Dripe uzsvēra: "Mēs esam patiesi priecīgi un pagodināti atrasties šogad Arsenāla teritorijā, kā arī par nebijušo situāciju, kad Latvijas paviljona radīšanā Latvijas puse – kim? Laikmetīgās mākslas centrs sadarbojas ar Ņujorkas mākslas galeriju Art in General."

Latvijas paviljona ekspozīcijas projekts tiek organizēts, kim? Laikmetīgās mākslas centram sadarbojoties ar Ņujorkas mākslas organizāciju Art in General, kas ir viena no senākajām un zināmākajām Ņujorkas laikmetīgās mākslas institūcijām ar vairāk nekā trīsdesmit gadu pieredzi.

Pirmo reizi Latvijas ekspozīcija Venēcijas mākslas biennālē atrodas vēsturiskā un nozīmīgā mākslas teritorijā Venēcijas centrā, kas nodrošinās gan lielāku apmeklētību, gan arī labākas iespējas parādīt radošo veikumu pasaules mēroga mākslas profesionāļiem, kritiķiem un kuratoriem.

Latvijas mākslinieku veidotās ekspozīcijas nosaukums ir Ziemeļi - ziemeļaustrumi, kas apzīmē to virzienu, kurā no Venēcijas jādodas uz Rīgu, iepriekš stāstīja mākslinieks Salmanis. Ekspozīciju veidos abu mākslinieku jaunradīti darbi - Podnieka lielformāta fotogrāfiju sērija, kurā būs aplūkojamas Drustu pagasta iedzīvotāji fiziski pacelti augstu pāri saviem ikdienas darbiem, kā arī video darbs. Savukārt Salmanis radījis instalāciju, kas tiks realizēta kā telpas vidū pie jumta kores ar galotni uz leju piestiprināts astoņus metrus garš koks. Paredzēts, ka piestiprinātais koks šūposies astoņas sekundes, radot vēja skaņas.

Latvijas paviljona veidotāji skaidro, ka speciāli Venēcijas biennālei tapusi mūsdienīga un vienlaikus ļoti latviska, Latvijas kultūras un mākslas tradīcijās balstīta māksla. Abi mākslinieki, izmantojot aktuālus un savā ziņā kosmopolītiskus mūsdienu mākslas izteiksmes līdzekļus, skatītājiem no visas pasaules vēstīs par Latvijas laukiem, par zemi un darbu.

Venēcijas mākslas biennāle notiek reizi divos gados un ir prestižākais notikums starptautiskajā vizuālās mākslas dzīvē, kurā ar savām ekspozīcijām piedalās valstis no visas pasaules. Tas ir senākais un viens no apmeklētākajiem mākslas pasākumiem pasaulē, sasniedzot gandrīz 450 000 cilvēku apmeklējumu 2011. gadā.

Latvija Venēcijas mākslas biennālēs piedalās kopš 1999. gada

Šogad notiekošā 55. Venēcijas mākslas biennāle apmeklētājiem būs atvērta līdz 24. novembrim

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja