Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Par apsaukāšanos

Pēc četru nedēļu gara atvaļinājuma šonedēļ atgriežoties darbā, saskāros ar jaunām un vecām problēmām. Viena no vecajām problēmām, kas mani ikdienas darbā kā V-Dienas redaktori nodarbina, ir rupjības un apsaukāšanās lasītāju komentāros mūsu portālā. Tā kā šodien savus lasītājus esam aicinājuši aktīvi paust viedokli par ar savdabīgiem uzskatiem apveltītā Jāņa Šmita atrašanos Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas galvgalī un diskusija izvērsusies gana aktīva, esmu bijusi spiesta atkal dzēst dažus komentārus.

Diskusijas dalībniekus esmu aicinājusi iztikt bez aizskarošiem izteicieniem.

Diena un es kā šī laikraksta ilggadēja darbiniece esam vienmēr ļoti stingri iestājušies par vārda un visādu citādu izteiksmes brīvību. Nesen svinējām arī uzvaru Eiropas cilvēktiesību tiesā, tādējādi stiprinot vārda un preses brīvības robežas. Esam pievienojušies deklarācijai Internets bez naida.

Interneta laikmets ir radījis bezgalīgas iespējas izpausties ikvienam, kuram līdz tam nokļūšana drukāto mediju slejās šķita tāls, neaizsniedzams sapnis. Gribu izpausties pēc iespējas atklātāk vairo arī interneta piedāvātā iespēja izpausties anonīmi, neuzņemoties nekādu atbildību. Taču līdz ar to internets dažos gadījumos tiek padarīts par publiskās atejas sienu (nav mans izdomājums, bet gan savulaik kāda igauņu rakstnieka radīts salīdzinājums), uz kuras tiek zieķēts jebkas.

Dažādi interneta mediji pasaulē un Latvijā ir izvēlējušies dažādu komentāru moderēšanas praksi. The New York Times un BBC, piemēram, pirms publicēšanas izvērtē katru lasītāju komentāru pēc stingri noteiktiem kritērijiem. Latvijā, šķiet, Delfi devuši lielāko brīvību interneta komentētāju izpausmēm.

Arī Dienas portālos esam bijuši gana liberāli un anonīma komentēšana ir iespējama pie ikviena raksta. Taču bez ierunām tiek dzēsti komentāri, kas ir pretrunā ar mūsu pašu parakstīto deklarāciju pret neiecietību internetā. Tas attiecas arī uz komentāriem, kuros bez jebkādas saistības ar saturu tiek apspriesta mūsu blogera seksuālā orientācija.

Amatpersonām un publiskām personām privātās dzīves robežas ir krietni vien šaurākas, bet sabiedrības iespējas vērtēt viņu darbību plašākas nekā citos gadījumos. Taču tas nedod tiesības kādu amatpersonu dēvēt par debilu vai garīgi slimu tādēļ vien, ka mums netīk tās uzskati. Tas ir arī iemesls, kādēļ šādiem komentāriem V-Dienā nav un nebūs vietas.

Patiesības labad jāsaka, ka V-Dienas komentētāji pārsvarā diskutē par lietas būtību un jūsu domas mums ir vērtīga lasāmviela un izejmateriāls turpmākam darbam. Tieši tādēļ, cienot un augsti vērtējot mūsu lasītājus, kuriem patiesi rūp saturīga diskusija par sabiedrībai svarīgām tēmām, turēsim tīru mūsu lauciņu no rupjībām un lamāšanās.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja