Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Par enerģisku ministru un viņa ne īpaši labo domu veselības jomā

Labrīt, V-Dienas lasītāji! Prieks, ka jaunajā valdībā atradušies gluži enerģiski un rīcībspējīgi ministri! It īpaši liels prieks par veselības ministru Eglīti, jo viņš pats ir dakteris un tāpēc pilnīgi noteikti pazīst drēbi. Enerģiskā un rīcībspējīgā kārtā ministrs jau ir atradis risinājumu tā dēvētajai "neoficiālo maksājumu" problēmai medicīnā. Enerģiski rīcībspējīgais risinājums? LEGALIZĒT!!!

Turpmāk, lūk, pašiem dakteriem nebūs jāsmērē rokas ar zem galda pasniegto aploksni, jo laikam jau tomēr jāsaprot, ka tā ir viena puslīdz šmucīga lieta, un laikā kopš viens no šī procesa dalībniekiem tika iebīdīts Valsts prezidenta krēslā, tai tikusi pievērsta neērti intensīva uzmanība. Nē, tagad pacients pēc tam, kad būs izārstējies, dosies uz slimnīcas kasi. Tur viņš iesniegs viņaprāt piemēroto "pateicības" summu un pateiks, kuram dakterim summa ir domāta. Slimnīca vispirms par saņemto naudu samaksās nodokļus, un tad sausais atlikums iegulsies daktera kabatā.

Problēma protams ir tā, ka Veselības ministrijā jau iepriekšējais un laikam mazāk enerģiskais ministrs Veldre izveidoja darba grupu, lai aplūkotu "neoficiālo maksājumu" jautājumu un nāktu ar ieteikumiem. Šī darba grupa vēl nav pabeigusi savu darbu, un tāpēc enerģiski rīcībspējīgā ministra priekšlikums bijis labākajā gadījumā priekšlaicīgs. Turklāt nepārprotami jāatzīst, ka vārdi "neoficiālie maksājumi" šajā kontekstā ož apmēram tāpat, kā vārda "stipendija" lietošanā, ja runā par kukuļiem, kurus tā dēvētās Ventspils intereses kādreiz maksāja politikāņiem. Svētīt šo procesu ar likuma spēku nudien nebūtu prāta darbs, jo joprojām neatrsināts paliktu jautājums par to, cik tad īsti uz kasi stiept, vai nestiepšanas gadījumā aprūpes kvalitāte būs cita, kāpēc līdzīgu "pateicību" nesaņem arī ļaudis laboratorijā, kuri analizē asinis, u.tt., u.tml. Turklāt pietiekami neērti jau ir dakterim slepus uzrādīt savu rocību vai tās trūkumu. Darīt to kasē jau būs daudzreiz atklātāk.

Ministra cerības var saprast. Pārfrāzējot kādreizējo PSRS visu tautu tēvu, nav likumīga aizlieguma, nav arī problēmas. Taču tomēr pieklājīgāk būtu vispirms ļaut darba grupai padomāt, vai nav kāds cienīgāks risinājums. Vaļsirdības brīdī bijušais ministrs reiz atzina, ka veselības sistēmai "naudas vajag divreiz vairāk, tas ir fakts, gan algām, gan visam pārējam." Droši vien tā tas ir, un pilnīgi noteikti ir tā, ka ārstiem pienākas cienīgs atalgums par viņu ļoti svarīgo darbu. Taču "neoficiālo" maksājumu pārcelšana no kabineta uz kasi tomēr gluži "oficiālu" šo procesu padarīt nevar. Ministra iecere būtu noraidāma tūlīt.

Jauku visiem dienu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja