Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Par globālo sasilšanu un vides piesārņošanu

Labrīt, V-Dienas lasītāji! Latvija februārī. Ārā ir +6 grādi. Čikāga februārī. Smags sniegs, un tad piepeši debesis šķeļ zibens un grand pērkons. Ilggadīgs pilsētas iemītnieks tā kaut ko nekad nav redzējis. Amerikas Savienoto Valstu dienvidi. Viesuļvētras februārī, desmitiem bojā gājušo, tradicionālās frāzes -- "gluži kā pēc bumbas sprādziena", "man likās, ka cauri istabai traucas milzīgs vilciens" u.tml. Vien netradicionāli tas, ka viesuļvētras Amerikā ir vēla pavasara un vasaras, bet ne jau februāra fenomens.

Tikai pats aklākais nu vairs neredz, ka ar pasaules klimatu patlaban notiek briesmu lietas. Nupat uz Latvijas ekrāniem nonākusī filma "11. stunda" to skaudri apliecina, ja arī ar augstākās raudzes kino profesionāļu izvēlēto kadru palīdzību. Tas tos nedara ne pa sprīdi mazāk impozantus, un tāpat kā kādreizējā ASV viceprezidenta Ala Gora producētās filmas "Neērtā patiesība" gadījumā, arī šoreiz ļaudīm no kinoteātra būtu jāiznāk nevien ar šausmās atplestām acīm, bet arī ar jautājumu, kas notiks tālāk?

Šodien Dienas reportāžā par jauno filmu varam lepoties ar to, ka mūsu valsts pasaules lielāko piesārņotāju sarakstā ir vien 103. vietā. Malači. Zinām arī to, ka Eiropas Savienības līmenī esam izcilnieki dabas resursu izmantošanā enerģētikas vajadzībām. Taču arī mēs katrs varam kaut ko darīt lietas labā. Man patiktos, ja tuvākajās dienās laikraksts nopublicētu ne tikai globālus ieteikumus ("Jādzīvo mēreni, aizmirstot par izšķērdību", "Jāīsteno zinātnieku izstrādātās \'gudrās\' tehnoloģijas" u.tml.), bet arī pavisam konkrēti pateiktu, ko vidējais Latvijas iedzīvotājs var darīt. Piemēram, daudz dzirdēts par energoefektīvākām spuldzēm. Kur Latvijā tādas var nopirkt? Vai tās ir nenormāli dārgas? Plastmasas maisiņi -- slikti, bet ko vidējais Latvijas iedzīvotājs var likt atkritumu tvertnē, ja arī kaut kā citādi atrod veidu, kā pārnest pārtiku no veikala? Ja runa ir par valsti, vai būtu nepieciešams aktīvi protestēt pret valdības domu, ka nākamo elektrospēkstaciju vajag kurināt ar oglēm? Vai mūsdienās varbūt šāda spēkstacija vairs nav tik briesmīgi piesārņojoša, kāda tā varbūt bija pirms 20 vai 50 gadiem?

Ir labi, ka ir tādi cilvēki, kā Als Gors un Leonardo Dikaprio, jo viņiem ir nepieciešamie līdzekļi, lai šo vēsti piedāvātu visplašākajai sabiedrībai. Optimismu vieš tas, ka nu jau pēc neilga laika Amerikas Savienotajās Valstīs nomainīsies prezidents un pazudīs Džordžs Bušs, kurš ir tikpat liela naftas interešu prostitūta, kā mūsmājās neviens vien politikānis un vesela politiska partija (tajā skaitā tā, kura vismaz pēc idejas skaitās vides aizsardzības interešu balstītāja). Nupat situācija tomēr ir gana kritiska.

Jauku, bet uzmanīgu visiem dienu!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja