Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Par godu LU Botāniskā dārza simtgadei atklās Karine Paronyanc izstādi Zemējums

Vienā no Latvijas Universitātes Botāniskā dārza senajām ēkām 6. jūlijā notiks mākslinieces Karine Paronyanc izstādes Zemējums atklāšana, kas būs viens no pasākumiem par godu Botāniskā dārza simtgadei.

Izstāde ir pateicības žests un veltījums botāniskajam dārzam, kurā jau gandrīz gadu atrodas mākslinieces darbnīca, kā arī pārdomas par tradīciju vērtību un cilvēka tuvumu dabai.

Zemējums notiks skatītājiem neierastā formātā. Šis termins nozīmē aizsargsistēmu, kas samazina spriegumu līdz dzīvajiem organismiem drošam līmenim. Atrodoties vecā pagrabā, izstāde patiesi atbilst savam nosaukumam: ekspozīcija aicina skatītājus "sazemēties" gan tiešā, gan pārnestā nozīmē – izstādē apskatāmo darbu galvenā tēma ir botāniskās fantāzijas un cilvēka mijiedarbības ar dabu motīvi. Savukārt mākslinieks kļūst par starpnieku, kas savieno skatītāju ar viņu saknēm un atbrīvo no uzkrātās negatīvās enerģijas, "lai nosūtītu vēstījumu Kosmosam, vispirms ir pareizi jāsazemējas".

Šajā izstādē māksliniece Karine Poronyanc turpina attīstīt savu filozofiju "Māksla ar Bio zīmi" – ar pietāti pret dabas likumiem, radot darbus un ieliekot tajos radošus tēlus un ideju par cilvēka un vides harmonisku līdzāspastāvēšanu. Izstādes vadmotīvs ir vasaras saulgrieži: dzīvības kulminācija un cilvēka vienotība ar dabu. Visu gleznu pamat kompozīciju veido ziedu vainags. Tas vienlaikus simbolizē pļavu auglību, Visumu, bezgalības zīmi, kustību. Apaļa forma ir ideāla. Dabas cikls ir nepārtraukta un dinamiska kustība. Vainags – tas ir neatņemams Jāņu nakts simbols, tas saistīts ar dabu, tās ritmiem un cikliskumu.

Gleznu kompozīcijas pamats - vainags - veidots pēc varavīksnes krāsu spektra principa, atklājot katras no septiņām pamatkrāsām dziļāko būtību, visas to nianses un daudzveidību. Vainaga vidus ir balts. Tā ir baltā gaisma, kas caurstrāvo pļavu. Balts, kā visa sākums, kā pamatu pamats.

Atrast un aptvert Visumu un dziļu nozīmi katrā zāles stiebrā, katrā smilgā - tā ir attēla dziļākā jēga.

Pateicoties neierastai telpas akustikai (izstāde atrodas vecā, kupola formas pagrabā), māksliniece lielu uzmanību pievērsusi ekspozīcijas audio noformējumam. Tādējādi titru un pavadošo tekstu vietā klausītāji dzirdēs grupas Kris&Oz vokālistes Kristīnes (Kristina Oz) balsi, akcentējot un izceļot mākslinieces pielietoto elementu semiotisko nozīmi.

Zemējums kļūs arī par vēl vienu Karine Paronyanc un elektroniskās mūzikas producenta Alekseja Siverenko (SHRI ALEX) kopprojektu. Līdztekus Kristīnes izpildītajam rečitatīvam izstādi pavadīs muzikālas kompozīcijas, kas radītas katram no darbiem, izmantojot dabas skaņas, kas ierakstītas gleznu tapšanas vietās - botāniskā dārza teritorijā.

Izstādes atklāšana notiks 6. jūlijā plkst. 19.00. Pasākuma laikā skanēs kokles dzīvā mūzika, bet izstādes centrā, lielā katlā tiks brūvēta "burvju" tēja no dārzā augošajiem tradicionālajiem ārstniecības augiem.

Izstāde būs pieejama apmeklētājiem no 6. jūlija līdz 24. jūlijam (ieskaitot). Ekspozīciju varēs aplūkot botāniskā dārza darba laikā, katru dienu no plkst. 10 līdz 21.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja