Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Par "Jaunā laika" agoniju un Krievijas ārlietu ministra nolūkiem

Labrīt, V-Dienas lasītāji! Šodien acīmredzot gaidāmi divi palielāki notikumi, viens zem iekš-, bet otrs -- zem ārpolitikas zīmes. Iekšpolitiski "Jaunajam laikam" šodien ir tāds būt vai nebūt lēmums pieņemams, respektīvi, būt vai nebūt valdībā. Partijas piedāvāto ultimātu -- vispirms jāpieņem Ģenerālprokuratūras paģērētie Kriminālprocesa likuma grozījumi -- var uzskatīt par mēģinājumu, no valdošās koalīcijas izspiest kaut minimālu labās gribas žestu, taču turpinu uzskatīt, ka "JL" no koalīcijas jāturas pa gabalu.

Ceturtdien Ivars Godmanis no Saeimas visticamāk var iegūt uzticības apstiprinājumu arī bez "JL", lai gan zinot, cik klīrīga daba ir atsevišķiem tēvzemiešiem, simtpunktīga pārliecība par to nav. Tiesa, savs vārds būs sakāms arī "Saskaņas centram", nav neiespējami iedomāties tā atbalstu valdībai, kurā tas pats nepiedalās. Vienādi vai otrādi, kļūst skaidrs, ka valdošajai "elitei" nekāda jauna piedāvājuma nav, ja jau gan "Tautas" partija, gan zaļie zemnieki, gan arī Šlesera biznesa projekts paredz lielākoties amatos atstāt precīzi tos pašus cilvēkus, kādi tur atrodas patlaban. Tajā skaitā arī skandalozo satiksmes ministru. Tajā skaitā lauksaimniecības ministru, kurš Eiropas naudu izmantoja, lai vēstules zemniekiem izrotātu ar savu ģimetni. Tajā skaitā lielu baru cilvēku, kuri kā rēni mājlopi sekoja savam saimniekam un pacēla rociņas gan tad, kad bija jāiznīcina valsts attiecības ar NATO, gan tad, kad bija jāuzbrūk valsts pretkorupcijas iestādei. Starp citu, šajās dienās savākti nepieciešamie 10 tūkstoši parakstu, lai sāktu diskusiju par tautas tiesībām pieprasīt Saeimas atlaišanu jau pavisam citā kvalitātē. Un vēl jāņem vērā tas, ka nākamās pašvaldību vēlēšanas nu jau nav aiz pavisam tāliem kalniem, un tas nozīmē, ka diezgan drīz politikā sāksies populistiskā pozicionēšanās. "Jaunajam laikam" valdībā un it īpaši ekonomikas ministra postenī tiks uzvelti visi iespējamie grēki. Diez kas nespīd, ja arī atsevišķiem "JL" ļaudīm opozīcija liekas pārāk garlaicīga.

***

Šodien arī gaidām mūsu valstī ierodamies Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu. Oficiālais iemesls vizītei ir robežlīguma ratifikācijas rakstu apmaiņa, bet, kā Rīgas krievvalodīgo avīzēm laipni izstāstījis Krievijas vēstnieks, biedrs Kalužnijs, gan jau ministrs paspēs aprunāties arī par "tautiešiem". No vienas puses jāatzīst, ka pilnīgi ārpus kārtas tas protams nav. Amerikāņu vēstnieki pasaulē rūpējas par amerikāņiem, Francijas -- par frančiem u.tml. Turklāt jāatzīst arī tas, ka kādreizējās Eiropas lielvalstu kolonijās Āfrikā un Dienvidamerikā joprojām daudz ļaužu runā attiecīgās okupētājvalsts valodā. Taču Krievijas uzvedība bijušajās "kolonijās" ir ar uzsvērtu bezkaunības piešprici, un nav ne mazāko šaubu, ka viss, ko Lavrovs šodien stāstīs Rīgā, būs paredzēts pirmām kārtām Krievijas iekšējai lietošanai -- sak\', re kā mūsējais aizstāvēja mūsējos. Politisku seku Latvijā nebūs, ja arī atsevišķi politikāņi reizēm šo to bilst par nepilsoņu tiesībām pašvaldību vēlēšanās u.tml.

Tāpēc ir ļoti jauki pa brīdim pamanīt apliecinājumu, ka to saprot arī daļa mūsu valstī dzīvojošo nelatviešu. Šodien Latvijas Avīzē ir atstāstīta saruna, kurā laikraksta Telegraf žurnāliste itin uzstājīgi centusies no uzņēmēja un Rīgas pieminekļu politikas galvenā autora Jevgeņija Gomberga izspiest atzinumu, ka tas ir briesmīgs cilvēka tiesību pārkāpums, ka viņš pasē ir Jevgeņijs Gombergs, nevis Jevgeņij Gomberg. Bet uzņēmējs nav padevies: "Ja jūs pēc savas vēlēšanās pārlcelsieties, teiksim, un dzīvi Amerikā, tad pēdējais, ar ko jūs tur nodarbosieties -- stādīsiet savas tiesības par to, ka jūsu uzvārdu kaut kā ne tā raksta." Un vēl: "Mana pozīcija ir šāda: tas, kā jūsu uzvārds tiek rakstīts latviešu valodā, kopumā runājot, uz jūsu uzvārdu neattiecas. Tā ir latviešu valodas iekšējā lieta." Paldies J. Gombergam.

Jauku visiem dienu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja