Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Par latviešu valodu vietā un nevietā

Labrīt, V-Dienas lasītāji! Manā dzīvē ir notikusi pabriesmīga traģēdija. Pēdējās nedēļās laikā tapis, kā mūsdienās ir ierasts teikt, optimizēts mans dators. Esmu pilnībā paļāvies uz vienu no tiem gados ļoti jaunajiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri par datoriem šķiet jau no apmēram trešās klases zina daudz vairāk, nekā mēs vecāka gada gājuma ļaudis zināsim jelkad (protams, arī manā vecuma grupā ir datorspeci, bet es neesmu viens no tiem).

Katrā gadījumā, jaunais cilvēks vispirms izņēma no datora veco Windows 2000 sistēmu un tās vietā ielika jaunu XP sistēmu. Kādu brīdi pārdomājām, vai neiet uz pilnu banku un nepaņemt pavisam jauno Vista sistēmu, bet mana stingra pārliecība ir tāda, ka ļaunprātīgais Bils Geitss jaunās sistēmas tirgū palaiž negatavas un tad ļauj lietotājiem atrast visas ļoti daudzās kļūdas, kādas pats B. Geitss nav pamanījis. Nē, XP ir pārbaudīta vērtība, un ar to es iemācījos sadzīvot pat ļoti ātri. (Turklāt operētājsistēma, kas saucas vista ... nu, tas jau ir smieklīgi.)

Savukārt vakar jaunais datorspeciālists ieradās ar jaunu procesoru. Nu man ir Pentium Quad Core procesors, kurš, tā vismaz ir apgalvots Intel mājas lapā, manā vienā datorā veido četrus atsevišķus datorus, lai viss notiktu ātri un viens process citam nekavētu. Tas ir lieliski, turklāt jaunais procesors man rakstot ir absolūti, absolūti kluss, nav tās dūkšanas, pie kuras nācās pierast ar veco procesoru.

Un nu nonākam pie traģēdijas. Jaunais cilvēks datorā ieinstalēja arī jaunu Microsoft Word variantu, man bija 2003., bet tagad ir 2007. gada variants. Un tavu nelaimi -- jaunā programma ir ... latviešu valodā! Esmu gluži izmisis, jo jaunajā vordā es nevaru atrast pilnīgi neko, piemēram, kā nomainīt teksta valodu no latviešu uz angļu valodu (un man kā tulkotājam tas ir pagalam būtiski). Tikai pēc lielas eksperimentēšanas atradu, kā izdarīt to, kas angļu valodā saucās "print view" un "document view".

Lūdzu, nepārprotiet. Tas ir lieliski, ka Bils Geitss ar komandu ir gatavi savus produktus piedāvāt visās iespējamās pasaules valodās, un tie V-Dienas lasītāji, kuri par savu latvisko vordu ir laimīgi -- apsveicu Jūs. Taču mani mazliet kaitina tas, ka Microsofts uzskata, ka visos datoros, kuri ir reģistrēti Latvijā, acīmredzot ir jābūt latviešu valodai. Google dara tāpat -- būtībā jau ir viens pīpis, vai meklēto vārdu es ievadu lodziņā, kurš ir rakstīts latviešu vai angļu valodā, bet neesmu pavisam apmierināts ar to, ka šo lēmumu manā vietā pieņem kāds cits.

Datorspeciālists ir solījis parūpēties, ka ātri vien viņš sameklēs 2007. gada Word programmas angļu valodas versiju, un tad es atkal atgriezīšos pie pārbaudīta varianta. Saku atkal -- ir lieliski, ka visas šīs lietas ir pieejamas arī latviešu valodā. Bet lūdzu -- manā datorā ne!

Jauku visiem dienu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja