Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Par Moldovu un Latviju

Pagājušās piektdienas pēcpusdienā Dienas redakcijā viesojās grupa moldāvu politoloģijas studentu. Es biju viena no tiem, kam bija uzticēts jauniešiem pastāstīt par Dienu un arī valstī notiekošo.

Viena patīkama nianse bija tas, ka jauniešiem bija vieglāk sarunāties angļu, ne vairs krievu valodā, ko viņi arī ļoti labprāt uzsvēra. Taču otra lieta jeb patiesībā secinājums, ko es sev noformulēju tikai tad, kad pēc tikšanās kolēģiem stāstīju par to, bija pārdomas rosinošs.

Pastāstījuši moldāvu jauniešiem gan par pašreizējo krīzi valdībā, gan cenzūru sabiedriskajā televīzijā, uz vairākiem citiem jautājumiem mums nācās atbildēt ar apstiprinošu nē. Tie bija par atklātu, rupju un iespaidīgu amatpersonu spiedienu uz masu medijiem. Tie bija par mediju ietekmīgumu un izpausmes brīvības ierobežošanu. Lietas, kas Latvijā bija realitāte 90.gadu sākumā, taču, kas tagad, ar dažiem izņēmumiem (arī tajos gadījumos galu galā ir uzvarējusi likuma vara vai veselais saprāts – Jaunalksnes telefonsarunu lieta, Dreiblata tiesāšana, LTV pēdējais skandāls), nav iedomājamas vairs.

Jaunieši klausījās un raudzījās uz mums ar patiesu apbrīnu. Mēs teicām, ka novēlam viņiem veiksmīgu ceļu uz Eiropas Savienību un ka arī viņiem tas reiz viss būs. Es sajutos tā, kā pirms gadiem padsmit Somijā, kad mēs vēl bijām tikko izkūņojušies no padomijas, bet jaunā ES valsts Somija ar savu sakārtotību un brīvību likās kā leiputrija.

Tagad mēs esam šaipus leiputrijas robežai. Pat, ja mums ir gana daudz kleckinu un holšteinu un ekonomiskās spuldzītes zem eglītes. Taču mums ir arī tik daudz kā cita, kas mums šodien jau liekas tik pašsaprotams. Bet sākām taču  mēs ar Moldovu no vienas starta līnijas.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja