Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Par normāliem cilvēkiem, naidu un neiecietību, un anonīmiem interneta murgiem: saruna ar Džilindžeru

Labdien, V-Dienas lasītāji! Pirms pāris dienām Atkarīgās Rīta Avīzes pielikumā "Mēs" bija ļoti interesanta intervija ar Raimondu Rupeiku, viņš sabiedrībā ir labāk pazīstams zem segvārda Dž. Dž. Džilindžers, tātad -- teātra režisors. Viņa intervijā pāris ļoti interesantu domu, kurām vēlos pievērst uzmanību.

Vispirms, režisoram žurnāliste atgādina, ka pirms 10 gadiem viņš esot teicis, ka būt "normālam" -- tas viņu biedējot. Kas tad ir normāls cilvēks? "Normāls manā skatījumā ir pūļā cilvēks. Pelēkā masa,kas neuzdrošinās savu būtību jeb individualitāti nostādīt augstāk par sabiedrības interesēm. Nu, būtībā tāds, kas iet tautas sapulcēs Doma laukumā un iztaisās par inteliģentu, cīnās, pauž savu attieksmi pret to, ka kāds ierēdnis ir atlaists no darba. Tas ir normāls cilvēks. (Nopūta). Es ļoti, ļoti ceru, ka es tāds neesmu. Man ir zināms pamats tā cerēt."

Dabūjāt, visi, kuri pagājušajā rudenī stāvējāt par godīgu politiku un tiesisku valsti? Tajā skaitā tādi, kā Alvis Hermanis, Džemma Skulme, Vita Tērauda, Rita Ruduša, Juris Cālītis, Baiba Broka ... pelēkā masa. Cinisma šajā apgalvojumā netrūkst nudien.

Otrs, runājot par jauno izrādi "Jūdas skūpsts", kurai pirmizrāde Nacionālajā teātrī būs šopiektdien. Tā ir par leģendāro un traģisko britu rakstnieku Oskaru Vaildu. Džilindžers: "Šāda veida izrādes šobrīd ir ļoti nepieciešamas sabiedrībā. Tomēr mēģināt un ieraudzīt tos cilvēkus, kas ir aiz visa šī naida un neiecietības. Kas notiek ar viņiem, kā viņi to pārdzīvo, kā viņi ar to tiek galā? Un diemžēl šeit arī iepriekš jau minētā lieliskā Latvijas baznīca dzied vienā korī un kultivē naidu, kas, manuprāt, ir absolūtā pretrunā ar kristietību." Atliek vien teikt āmen, it īpaši lasot ziņu, ka no bijušā premjerministra Kalvīša mutes atkal ir izkritis kaut kas negaidīts, proti, nu viņš piepeši uzskata, ka valstī esot jāierobežo "homoseksuālisma propaganda". Kas nu tā tāda būtu.

Un pēdīgi -- un, lai man piedod Diena, bet arī šim atzinumam es piekrītu simtprocentīgi: "Tas ir par interneta komentāriem. Vispār visiem, kas internetā anonīmi zākājas, vajadzētu kaut ko līdzīgu pierēs uzdedzināt, kā savulaik cietumniekiem, lai vienkārši visi cilvēki zina, kurš ir tas, kurš zākājas, kurš savu neveiksmīgo dzīvi realizē tādā veidā. Lai tad viņš atbild par saviem vārdiem. Es vēlreiz saku, es neesmu pret viedokļiem, bet esmu pret to, ka to dara anonīmi. Pasaki savu vārdu, uzvārdu, ieliec savu bildīti un saki, tad es to respektēšu. Ja tu vari runāt tikai aizslēpies aiz Periskopa vai Pika, tad arī tavam viedoklim nav nekādas nozīmes. Diemžēl ir šodien arī laikraksts, kas pārdrukā šos interneta anonīmos murgus un nosauc par tautas balsi. Lai viņiem viegla dzīve. Es par Dienu runāju."

Ar piebildi, ka to pašu dara arī citi laikraksti, es aicinu visus V-dienas lasītājus par šiem vārdiem padomāt kontekstā ar sevi, un it īpaši to darīt tiem -- un jūs zināt, kuri jūs esat -- kuri par tēmu nevar pateikt neko, var tikai izburkšķēt, ka autors ir slikts, autors ir stulbs, autors pārstāv Krievijas/Amerikas/sorosiešu/ebreju/kosmpolītu vai kādas citas intereses, un autors acīmredzot ir uzpirkts. Šajā portālā ir ļaudis, kuri diskusijā piedalās inteliģenti un atklāti. Diemžēl, diemžēl, viņi šeit, un vēl jo vairāk Delfos, ir smagā mazākumā. Vēlreiz -- paldies Džilindžeram.

Jauku visiem dienu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja