Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Par valsts 2007. gada budžeta grozījumiem

Valdība iesniegusi Saeimai steidzamības kārtā izskatīt grozījumus 2007. gada budžetā, lai ministrijas atlikušajos gada mēnešos paspētu šos līdzekļus “apgūt”. Mēs, protams, neiebilstam, kā papildus līdzekļi 89,5 miljonu latu apmērā tiks sociālajiem pabalstiem, administratīvajai reformai, skolotāju algām, ugunsdzēsējiem un citām vajadzīgām lietām.

Mūs neapmierina valdības kārtējais mēģinājums apkarot inflāciju un mazināt valsts budžeta deficītu uz pensionāru rēķina.

Valsts speciālā (pensiju) budžeta pārpilde 2007. gada 7 mēnešos vien   ir 203 miljoni latu, līdz gada beigām šis proficīts varētu sasniegt pat 500 miljonus latu. Valdība piedāvā Saeimai no šīs naudiņas pensiju palielināšanai 2007. gadā papildus izmantot vien 11, 4 miljonus latu, nodrošinot vecuma pensijas vidējā apmēra palielinājumu par 14, 67 latiem, kas neatbilst ne inflācijas pieaugumam, ne iztikas minimuma palielinājumam 2007. gadā. Arī valsts speciālā budžeta ieņēmumu prognozēs valdība ir neizprotami piesardzīga, uzskatot, ka visā 2007. gadā palielinājums, salīdzinot ar plānoto būs, 164 miljoni latu, lai gan jau gada 7 mēnešos šis palielinājums ir 203 miljoni latu. Kāpēc šāda atturība? Tāpēc, ka valdība kārtējo reizi plāno paklusām gada beigās sasniegt valsts konsolidētā budžeta (pamatbudžets + speciālais budžets) pārpalikumu uz pensionāriem neizmaksātās naudas rēķina. Tiks sasniegts ilgi kārotais mērķis – bezdeficīta budžets. Valdība varēs raportēt visām starptautiskajām institūcijām un reitingu aģentūrām – mēs efektīvi (vai efektīgi) cīnāmies ar inflāciju. Tikai uz kā rēķina?

Vispārējas taupības apstākļos ievērību pelna arī daži valdības papildus izdevumi.

Ar Ministru kabineta lēmumu sadalāmais finansējums 2007. gadam papildināts par 3 miljoniem latu. Kādreiz šo naudu “saviem” cilvēkiem un pašvaldībām dalīja Saeima. Tagad šo patīkamo pienākumu pārņēmusi valdība – tomēr mazāk trokšņa un publicitātes. Kam tad tiks šie papildus 3 miljoni? Ne jau Cesvaines vidusskolas celtniecības finansēšanai, jo Cesvaines pašvaldības vadītājs nav “savējais”. Varai “pietuvinātie”  kārtējo reizi ir “Kristīgās palīdzības fonds” (23 000 latu), Politisko represēto apvienība (15 650 latu), Reliģisko organizāciju darbība (66 082 latu),  kopā par 105 tūkstošiem latu (TB/LNNK vadītās Tieslietu ministrijas joma), ar Okupācijas muzeja aktivitātēm saistītie projekti (13 000 latu), Luterāņu baznīcas enciklopēdijas izdošana (13 800 latu), kā arī daži citi kultūras projekti, kuri ir “vienlīdzīgāki” par citiem līdzīgiem (kopā–79 722 lati) Tautas partijas vadītās (Kultūras ministrijas joma).

Pēc līdzīgiem principiem papildus naudu dala Bērnu un ģimenes lietu ministrija (25 400 latu) Īpašo uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāts (22 900 latu), kurus vada LPP/LC ministri, un citas ministrijas. Latviešu tautai ir tāds izteiciens: “Vilks spalvu met, bet tikumu nē”. Valdošā koalīcija “savējo” iebarošanu turpina ar citām metodēm – ne vairs caur deputātiem, bet ar “savu” ministriju palīdzību.

“Saskaņas Centrs” nevar atbalstīt šādus valsts budžeta veidošanas un naudas dalīšanas principus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja