Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Pareizā diagnoze, nepareizais pacients: Zatlera pārliecība

Šodien Atkarīgajā Rīta Avīzē ir plaša intervija ar topošo prezidentu Valdi Zatleru, kurā viņš nāk ar patiesi neapstrīdamu paziņojumu. Runādams par to, ka Latvijā ir pietiekami daudz cilvēku, kuri uzskata, ka cilvēkam, kurš ir izvairījies no nodokļiem un melojis valsts amatpersonas deklarācijā, neklātos kļūt par valsts galveno amatpersonu, Zatlers saka šādus vārdus: "Kampaņa apliecina, cik slima mūsu valstī ir politiskā kultūra -- kašķi, intrigas un apmelojumi seko cits citam. Visu izšķir nevis politiskā stāja vai politiskās pozīcija, programma, bet iepriekšminētās lietas."

Slima gan, Zatlera kungs, slima gan, bet jūs esat atradis ne to pacientu. Politiskā kultūra ir slima nevis tāpēc, ka Latvijā ir godprātīgi cilvēki, kuri, kā to Atkarīgajā rakstījusi kolēģe Anita Daukšte, centušies "parādīt jūs kā iespējamu likumpārkāpēju saistībā ar pieņemtajām pacientu pateicībām." Slima tā ir tāpēc, ka jūs tikāt izvirzīts un apstiprināts par prezidentu pēc ļoti fiksa, slepena un bezgala ciniska procesa un uz patiesi slima jēdziena pamata -- tas nekas, ka cilvēks ir "iespējams likumpārkāpējs", davai, uztaisīsim no viņa prezidentu. Vakar kādā citā avīzē valdošās kliķes barvedis Kalvītis apgalvoja, ka "pie tās kārtības, kādā veidā Latvijā ir jāievēl Valsts prezidents, šī izvēle bija vienīgā iespējamā." Ja tā, tad pacients ir ne tikai slims, bet gandrīz jau miris. Vai pareizāk sakot, pacients kārtējo reizi rupji melo. Nebija tā vienīgā izvēle. Nav Valdis Zatlers vienīgais pilntiesīgais pilsonis Latvijas Republikā.

Tiesa, Zatlers pēdējās dienās ir izdarījis vienu labu darbiņu, proti, viņš ir nopircis Intu Lasi. Kā esmu teicis citur, tā ir žurnālistikas principu absolūtākā nodevība, turklāt pasakaini liekulīga, ja ņem vērā to, ka vēl pirms dažām dienām I. Lase piedalījās sarunās par to, kā panākt Zatlera atteikšanos no zvēresta. Turklāt I. Lase piekrita pārdoties pēc tam, kad presē bija ziņots, ka vairāki profesionāli cilvēki no šāda amata ir atteikušies. Gudri profesionāli cilvēki. Gudrs arī Zatlers, jo kas gan labāk zinās, kas žurnālistiem ir piedurknē un azotē, kā Lase? Tiesa, grūti spriest, kādas būs viņas attiecības ar bijušajiem kolēģiem. Un skumji jānopūšas par to, ka talantīga žurnāliste tagad meklēs skaidrojumus minētajai "slimībai". Ko vēl teikt? Katram cilvēkam ir sava cena. Cita starpā ļoti žēl, ka Latvijas Televīzijas vadība sev vien saprotamu iemeslu dēļ ir apzināti (visticamāk) vai neapzināti (maz ticams, jo tas liecinātu par elpu aizraujošu nekompetenci, kuru vismaz Jānim Holšteinam pārmest nevar) iznīcinājusi populārāko raidījumu tās programmā De Facto. Nebūtu tas noticis, iespējams, ka Inta turpinātu savus talantus veltīt godīgumam un atklātībai, nevis šīs valsts patiesi slimajai un slepenīgajai politiskajai kultūrai. Nožēlojami.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja