Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Pārmaiņas–Pieredze–Drosme.us

ASV prezidenta kandidātu izraudzīšanas priekšvēlēšanas šogad ir neparasti aizraujoša norise. Demokrātu partijas vidū lielā sacensība norit starp iespējamo pirmo melnādaino un iespējamo pirmo sievieti  prezidenta amatā. Republikāņu nometnē priekšgalā ir  disidents, kurš daudzkārt ir spējis nostāties pret savas partijas bosiem un  veicināt godīgāku un no naudasmaisiem neatkarīgāku politiku.

ASV un pasaules mediju favorīts šobrīd neapšaubām ir ir Baraks Obama (atslēgvārds – Pārmaiņas), kurš  burtiski iemieso vērtības,  par kurām amerikāņi īpaši lepojas – ikviena iespēju  īstenot savu sapni, neatkarīgi no izcelsmes. Āfrikāņu studenta dēls no pieticīgas ģimenes, kurš ar mācībām un neatlaidīgu darbu ir spējis attīstīt savu talantu un tagad met izaicinājumu oligarhiem, klaniem un dinastijām (Bušiem, Klintoniem un citiem Vašingtonas „insaideriem”).  Viņš daudzina pārmaiņas un pats ir spilgtākais simbols sabiedrības gaidām pēc Buša diskreditētās prezidenta varas atjaunināšanas.

Obamas sāncensei  Hilarijai Klintonei  (atslēgvārdi – Pieredze Pārmaiņās) klājas grūti. Viņas pieredze nozīmē ne tikai dziļu izpratni  par visiem iespējamiem politikas jautājumiem un partijas smagsvaru morālu un finansiālu atbalstu, bet arī  pretrunīgi vērtētu lēmumu bagāžu un Klintona zīmolu.  Sajūtu, ka Hilarija ir vecās Vašingtonas  „miesa no miesas”. Par to, ka Amerikai un pasaulei draud 30 gadus ilga divu „klanu” (Bušu un Klintonu) valdīšana, neomulīgi jūtas ne tikai prezidents Zatlers, bet arī daudzi amerikāņi.

Republikāņu vidū veiksmīgi ir startējis Džons Makkeins (atslēgvārds – Drosme). Jau 2000. gadā viņš priekšvēlēšanās sīvi konkurēja ar republikāņu elites favorītu – Bušu klana atvasi Džordžu W. Makkeins ir konsekventi un rezultatīvi iestājies par vēlēšanu kampaņu finansēšanas ierobežošanu un ir, iespējams, spilgtākais putinisma oponents patreizējo kandidātu vidū.

Vakardienas priekšvēlēšanas Ņūhempšīras pavalstī deva vēlēšanu kampaņai papildus intrigu – vēl vismaz mēnesi ilgs sīvas cīņas partiju kandidātu starpā. To iznākumus nudien neviens šobrīd neņemas droši prognozēt.  Demokrātiskais process Amerikā fascinē. Jācer, ka tas iedvesmos arī  Latvijas politiķus un nākošajās vēlēšanās mēs piedzīvosim ideju un personību sāncensības augstāku kvalitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja