Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Pēteris Bajārs: Arhitektūra kā ķēķis

Atšķirībā no garajiem rakstiem žurnālos, interneta publikāciju lielākais plus ir atgriezeniskā saite. Iespēja ar pavisam īsu tekstiņu izraisīt diskusiju ar tev pilnīgi nepazīstamiem cilvēkiem. Kā arī reiz pa reizei izlasīt izcilas atziņu pērles. Tā reiz par saviem it kā "indīgajiem" tekstiem saņēmu aizkustinošu komentāru: vienīgā reize, kad Bajārs kaut ko pozitīvu uzrakstīs, tas būs par paša veiktajiem darbiem! Nu ko, lai notiek! Tā vienīgā reize ir klāt - tiesa ne gluži par manu darbu, bet PROCESU, kurā man ir bijusi tā laime piedalīties.

PROCESS - tā ir laikmetīgās arhitektūras grāmata Nr. 1. Kā rodas laba arhitektūra? PROCESS tā ir šodien atklātā izstāde ARSENĀLA telpās. Taču pats galvenais PROCESS ir dzinulis, kas triec arhitektus līdzīgi haizivīm, kas ķerot kārtējo skābekļa malku, spiestas mūžīgi traukties okeāna dzelmē nekad nebeidzamā kustībā.

PROCESS. Sākot ar uz salvetes zīmētu pirmo ēkas skici, ar bezmiega naktīm, cietā diska ERRORiem, ar kārtējo pārzīmēšanu, papīru plēšanu un nekad_ar_sevi_mierā nebūšanu. Diskusijām, strīdiem, apvainojumiem/aizvainojumiem, uzslavām/pārmetumiem. Priekiem un kauna mirkļiem. Skaistās arhitektūras bildes tiek žurnāliem. Lielākais izaicinājums ir ceļš līdz tām.

PROCESA izstādē ir iespējams uzzināt, kāds šis ceļš ir bijis 20 arhitektu birojiem: AB3D, Arhis, Arhitektonika, Brīnišķīgo projektu birojs, Depo projekts, HUMA, INDIA, J.Pogas birojs, Jaunromāns un Ābele, KUBS, MADE arhitekti, MARK, Modus Mood, MG arhitekti, NRJA, Sarma un Norde, SINTIJA VAIVADE_ARHITEKTE, SZK, Uģis Šēnbergs, arhitekts, Zaigas Gailes birojs.

PROCESS ir Daugavas kreisā krasta vīzija. Pirmo reizi plašākai publikai eksponēta. Drošu roku ieskicēta nākotnes vīzija. Risinājumi, kas pilnībā mainīs Rīgas seju. PROCESS ir konkursi. Vienīgais patiesi demokrātiskais projektēšanas modelis. 22 veiksminieki - konkursu projekti, kuri pavisam drīz sagaidīs savu realizāciju dzīvē - atrodami izstādē. Otra puse - diskvalificētie, neizskatītie un nerealizētie - PROCESA grāmatā. Arhitektūra kā ķēķis.

PROCESS ir INTERNACIONALIZĀCIJA. Eiropā nojauktās ģeogrāfiskās robežas ir likumsakarīgs cēlonis lielajam ārzemju arhitektu pieplūdumam Latvijā. Ko mēs domājam par viņiem? Ko viņi domā par mums? PROCESS ir tieksme uz vienkāršām, patiesām lietām. Un izstādē tie ir jaunie ŠĶŪŅI. Svaigākā tendence Latvijas arhitektūrā. Atspoguļota lielformāta izdrukās.

PROCESS ir sācies. Tāpēc baudi PROCESU

8.februārī izstāžu zālē Arsenāls (Vecrīgā, Torņa ielā 1) durvis vērusi laikmetīgās arhitektūras izstāde Process. Kā rodas laba arhitektūra? Vērienīgā ekspozīcija ir pirmais mēģinājums dokumentēt 21.gadsimta arhitektūras procesu Latvijā. Izstāde būs skatāma līdz 2008.gada 16.martam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja