Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pilnā nopietnībā tiek darītas lielākās muļķības

Ķekavas novadpētniecības muzejs visiem interesentiem piedāvā "apmeklēt" savu pirmo virtuālo izstādi ar nosaukumu Pilnā nopietnībā tiek darītas lielākās muļķības, ko organizē sadarbībā ar Latvijā pazīstamo karikatūristi Ludmilu Bulikinu, laikrakstu Diena informēja muzeja izglītojošā un komunikācijas darba vadītāja Melita Šaule.

Interneta vietnē bit.ly/3pawtnw var iepazīties tuvāk ar divdesmit četriem mākslinieces zīmētajiem darbiem, kuros atspoguļotas tādas politiskas personības kā Aigars Kalvītis, Jānis Jurkāns, Aivars Lembergs, Einars Repše, Andris Šķēle un citi.

Uzklikšķinot uz katru no karikatūrām, iespējams izlasīt aprakstu par tā brīža aktualitāti, uz kuru kā atsauce tapis konkrētais darbs, piemēram, viens no tiem atgādina, ka pirms gandrīz divdesmit gadiem toreizējas Latvijas Bankas prezidents Einars Repše pavēstījis, ka neizslēdz iespēju iesaistīties aktīvā politiskā darbībā. "2001. gada 22. augustā [viņš] paziņoja, ka esot gatavs pieņemt piedāvājumu veidot partiju, taču vēlas par to saņemt vienreizēju honorāru 1 000 000 ASV dolāru apmērā," var lasīt aprakstā pie mākslinieces karikatūras ar Einaru Repši un zirgu.

Jau kopš studiju gadiem Ludmila Bulikina pievērsusies šim radošās izteiksmes veidam un regulāri piedalījusies zīmējumu un karikatūru izstādēs Latvijā, kā arī skatēs un karikatūru konkursos Bulgārijā, Japānā un Itālijā. No 1977. līdz 1995. gadam mākslinieces karikatūras bijušas redzamas izdevumos Dadzis, Padomju Jaunatne, Literatūra un Māksla, Sieviete, Atmoda un Rīgas Laiks. No 1995. līdz 2005. gadam laikrakstā Diena tikušas publicētas vairāk nekā septiņsimt Ludmilas Bulikinas karikatūru, kuras radušās mākslinieces un laikraksta komentētāju sadarbībā un tapušas trīs posmos.

Vispirms viņa divatā ar attiecīgā komentāra autoru radījuši zīmējuma ideju. Pēc tam Ludmila Bulikina to uzskicējusi, portretējot politiķus pēc fotogrāfijas un piešķirot viņiem dotajam kontekstam atbilstošas sejas izteiksmes. Noslēdzošajā posmā, saņemot komentāra autora akceptu, viņa zīmējumu rūpīgi pārvilkusi ar tušu un izkrāsojusi.

Ludmila Bulikina teikusi, ka visus politiķus nav bijis vienlīdz viegli uzzīmēt. Bijuši tādi, kuri bijuši pateicīgāki un kuru sejā bijis kaut kas tāds, aiz kā aizķerties – bārda, ūsas, lielas acis, bet citi bijuši neizteiksmīgāki.

Jāatzīmē, ka viens no 1997. gadā dibinātā muzeja mērķiem ir popularizēt karikatūru kā mākslas žanru. Aktuālajai informācijai par to var sekot līdzi interneta vietnē www.facebook.com/kekavasmuzejs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja