Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Redzēt kopīgo mākslas laukumu

Rīgā skatāma izstāde Mākslas dienas 2018. Mākslas laiks

Kā aprīlis – tā Mākslas dienas. Tās Latvijā notiek kopš 1959. gada un gandrīz 60 gadu laikā ir piedzīvojušas dažādus izpausmes veidus, sākot no vērienīgiem pasākumiem, ielu gājieniem, atvērto durvju dienām mākslinieku darbnīcās līdz tradicionālām izstādēm. Ir arī tāds pavisam ikdienišķs teiciens – galvenais jau nav kvantitāte, bet gan kvalitāte. Kam Mākslas dienas domātas vairāk – māksliniekiem vai skatītājiem? "To nevar nodalīt! Māksliniekiem tā ir brīvības sajūta. Spriežot pēc izstāžu apmeklētāju skaita un dažādiem vērtējumiem, cilvēki grib redzēt, just, domāt līdzi. Mēs esam sazobē," saka šīgada Mākslas dienu izstādes Mākslas dienas 2018. Mākslas laiks kurators, biedrības Latvijas Mākslinieku savienība prezidents Igors Dobičins.

Izstāde Latvijas Mākslinieku savienības galerijā Rīgā skatāma līdz 13. maijam. Izstādē piedalās 70 autoru, kas pārstāv dažādus žanrus. Ekspozīciju veido glezniecības, tēlniecības, fotomākslas, instalāciju darbi. Diemžēl ir arī daži mākslas veidi, kas "izgaist" – stikla māksla, keramika. "Mainīgajā kultūras pasaulē glezna uz audekla ir un paliek glezna uz audekla. Ja grib pārsteigt un šokēt skatītāju ar kaut ko acumirklīgu, tad klasiskie mākslas veidi tam īsti nav piemēroti," saka I. Dobičins. "Vērtībām un to nozīmei ir mainīgs raksturs, bieži vien attiecīgā laikmeta izcilības tiek novērtētas nevis savā laikā, bet daudz vēlāk. Mūsdienās vērtību vērtēšana nereti notiek "like" un "dislike" līmenī," saka I. Dobičins un piebilst – kamēr vien Facebook pastāvēs, būs arī šī lakoniskā laikmeta iezīme. Viņš arī īpaši uzteic Mākslas dienu izstādes iekārtotāja Jāņa Purcēna izdomu, lai visu "savītu vienā sociālajā tīklā". "Visi mākslinieki grib redzēt sevi kontekstā. Agrāk bija citi uzstādījumi un principi un mākslas kritika darbojās personīgāk. Mākslā uzskati par vērtīgs/nevērtīgs mainās atbilstoši laikmetam, varas lēmumiem, stilistiskajai ievirzei vai aktuālajām tēmām," I. Dobičins komentē.

Tāpat kā visi šajā gadā, arī biedrība Latvijas Mākslinieku savienība, atzīmējot Latvijas valsts simtgadi, vēlas izcelt un atzīmēt Mākslas dienu nozīmību Latvijas kultūrtelpā gan pagātnes kontekstā, gan mūsdienās. "Aicinājām māksliniekus veltīt uzmanību šim simboliskajam laikam," saka kurators. I. Dobičins ir gandarīts, ka izstādē piedalās profesionāli mākslinieki, mākslas augstskolu studenti un profesionālās vidējās kultūrizglītības iestāžu audzēkņi. "Vecuma spektrs izstādē pārstāvēts plaši. Jaunajiem būt līdzās vienā zālē ar profesionālajiem meistariem ir gods. Kopizstādīšanās ir ļoti nepieciešama, jo citādi ir grūti pārredzēt kopīgo lauku. Jāzina, par ko interesējas citi, kas rūp kolēģiem."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja