Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Referenduma mācība. Ko tālāk?

Domāju, ka retais analītiķis ticēja, ka šim referendumam pietiks dalībnieku, jo prasīta tika ļoti augsta līdzdalība. Tajā pašā laikā, kad 2.augusta vakarpusē tika pārsniegta pusmiljona robeža tauta sasparojās, bet par vēlu. Ko varam secināt un, kas mūs sagaida. Pirmkārt, vēlreiz jāatkārto, ka, kamēr ūdens mutē nesmelsies, cilvēks neko nedarīs, proti, arī politiķi valdošajā koalīcijā sasparojās tikai pēdējās pirms referenduma dienās, jo sajuta tautas elpu pakausī.

Tas nozīmē, ka pat vislielākajam ciniķim vai neticīgajam ir jāsaprot, ka tauta tomēr savu spēj panākt, ja ir vienota. Tas nozīmē arī to, ka katra balss ko nozīmē. Tādēļ, es personīgi, vienmēr esmu ticējis līdzdalības nepieciešamībai.

Referendumam pietrūka kvoruma, bet lielās līdzdalības dēļ nepieciešamais rezultāts, domāju, tiks sasniegts. Man, personīgi, šķiet ir svarīgi, ka prezidents Zatlers netur sveci zem pūra un savlaicīgi iesniedz Satversmes labojumus, kuri pamatā tapuši pateicoties, iespējams, labākajam Latvijas tiesību teorētiķim Egīlam Levitam.
Latvijas demokrātijai ir iespējas uzlaboties, bet tas nozīmē arī to, ka sabiedrībai ir cītīgi jāturpina sekot politikai un Latvijas politikā pasivitātes laiks, kas raksturoja pārejas periodu, kad visi domāja par naudu un darbu ir beidzies. Tomēr, ekonomiskā krīze valstī prasa savu, tādēļ ir svarīgi uzmanīties, lai aiz ekonomisko jautājumu risināšanas aizsega, valdības Pirra uzvara referendumā tā arī paliktu par valdības Pirra uzvaru.

Laika nav daudz. Trešdien tiks sasaukta ārkārtas sēde Saeimā, kurā ir jāvienojas par Satversmes grozījumu nākotni un laika periodu, kad tie tiks pieņemti. Opozīcija ir norādījusi, ka vēlas, lai prezidents Zatlers atlaiž Saeimu, jo referenduma lielā līdzdalība nepārprotami norāda uz neuzticību konkrēti šai saeimai.Ir arī skaidrs, ka prezidents Zatlers to nedarīs, jo pirms nav pieņemti grozījumi viņš nevēlas riskēt ar politisko stabilitāti un pats ar savu pozīciju. Domāju, tagad, prezidentam lieti noderētu politiskā pieredze, ko var iegūt tikai ilgāku laiku strādājot politikā, kas diemžēl, vēl nav esošā Prezidenta raksturiezīme. Vajadzīgs laiks. Patiesībā, šādos laikos, kad partijām ticība ir zema un sabiedrība ir aktivizējusies, Prezidentam būtu lieliska iespēja nostiprināt savas politiskās pozīcijas, kuras ir iedragājis Jaunais Vilnis, līdzdalība Olimpiskajās spēlēs Pekinā un daudzi citi nozīmīgi sīkumi. Baidos, ka šī iespēja šoreiz netiks izmantota, tai pašā laikā, prezidentam būs vēl citas iespējas, tai skaitā tuvais referendums 23. augustā, kad tautai jāmēģina revanšēties un sasniegt kvorumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja