Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Rīgā budžets top bez vīzijas

Taupīgums -  ‘’algu iesaldēšana’’ -  izdevumu samazināšana – tie ir vārdi, ko  valdības pārstāvjus  dzird atkārtojam vai ik dienu. Valsts prezidents pat ieteicis,  - tos atkārtot kā mantru. Kā tad ir ar šīm lietām Rīgas domē?

Top 2009. gada budžets. Top  – bez skaidra politiska uzstādījuma un norādēm. Departamenti ‘’samet’’ visus jau esošos izdevumu aprēķinus kopā, vēl šo to ‘’piesviež’’ klāt un budžets gatavs. Tagad domes vadība redz, ka tā vis neies cauri, jo ieņēmumu palielinājuma ( kas bija katru gadu) nākamgad vairāk nebūs un kaut kas ir jāmaina. Tādēļ liek mazināt izdevumus. Atkal bez uzstādījuma. Kādi projekti, kādas programmas  tiešām pilsētai obligāti būtu vajadzīgas, bez kurām nu nekādi nevar iztikt?  Tādu norāžu nav. Un departamenti arī mazina – protams, pirmos tos, kuri ir tālāk no viņu acīm, tā sakot, nesēž blakus kabinetā. Un izrādās, ka jāsamazina sociālie pedagogi skolās. Izrādās, ka kinoteātra biļešu kontrolieris varētu saņemt vairāk nekā kora diriģents.

Tādām lietām es nevaru piekrist, tāpat, kā zinot cik grūta ( -lasi, dārga) būs ziema, jo pieaugs komunālie maksājumi, nedrīkst proporcionāli samazināt arī sociālos pabalstus. Šajā ziemā pašvaldības palīdzība, iespējams, cilvēkiem būs nepieciešama vairāk nekā jebkad agrāk.

Nedrīkst taupīt uz cilvēku rēķina. Es piedāvāju taupīt tur - , kur ‘’cilvēki apkalpo papīrus’’. Jāskatās pašos departamentos nevis skolā vai  bērnu dārzā. Es atbalstu gan departamentu apvienošanas, gan savienošanas, gan reorganizācijas, visu to, kas likvidēs funkciju dublēšanos un ļaus tur ietaupīt līdzekļus samazinot darbinieku skaitu. Es piedāvāju iet arī  tālāk par  kādu  departamentu savienošanu. Un proti – samazināt vicemēru skaitu, vai arī noteikt, ka  tie varētu vadīt komitejas(- kas, starp citu, jau bija ierasta prakse domē pirms sociāldemokrātu nākšanas pie varas). Tāpat neredzu nekādu jēgu no SIA ‘’TIA’’  un SIA ‘’Lucavsalas attīstība’’. Ja nu vienīgi tur strādājošajai administrācijai ir labs atalgojums. Vai šajos budžetam grūtajos laikos varam atļauties nodrošināt saujiņai cilvēku labu dzīvi, izmantojot pašvaldības resursus? Tāpat – komandējumi. Vai uzreiz 15 cilvēkiem jādodas draudzēties uz Kobi? Nevar aizbraukt trīs? Gan jau Kobē neapvainosies, neesam jau arī miljardu cilvēku liela pilsēta galu galā. Ir iespējas taupīt saprātīgi. Vajag tikai gribēt un vajag politisko gribu. Ar to jau politiķi atšķiras no ierēdņiem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja