Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Rīgas biržā norisināsies saruna ar vēstures profesoru Ph.D. Džonu Vornu Monro Metropolitēna fetišs

Otrdien, 30. jūlijā, plkst. 15.00 mākslas muzejs Rīgas birža aicina uz tikšanos ar Aiovas štata universitātes vēstures profesoru Ph.D. Džonu Vornu Monro un sarunu par tēmu Metropolitēna fetišs

Stāstījums fokusēsies uz laikposmu no 1880. līdz 1940. gadam, kad Francijas koloniālā vara, uzņēmēji un karavīri, atgriežoties no ārvalstu norīkojumiem, atveda mājās koka maskas un figūras no Āfrikas. Šī imperiālās un kultūras varas mijiedarbība ir sākumpunkts vēstījumam par ceļojumu no Subsahāras Āfrikas līdz Parīzes mākslas galerijām, no modes žurnālu lappusēm, caur Luvras durvīm, līdz pasaules izstādēm un starptautiskiem izsoļu namiem, avangarda kritiķu un dzejnieku dzīvokļiem, Hārlemas ielām, noslēdzot šo apļveida ceļu atpakaļ koloniālajos muzejos un skolās Dakarā, Bamako un Abidžanā.

Tikšanās ar Aiovas štata universitātes (Iowa State University) vēstures profesoru Džonu Vornu Monro (John Warne Monroe) pavērs dziļāku skatu uz to, kā modernistu avangards un Eiropas koloniālais “projekts” bija saistīti un ietekmēja viens otru. Lektors skaidros Āfrikas materiālās kultūras sarežģīto trajektoriju Rietumos, ieskicējot arī laikmetu, kurā tika lietota estētiskā kategorija “primitīvā māksla”. Piemēram, Āfrikas priekšmetu uzņemšanai Francijā ir tālejoša vēsture, tāpēc saruna tiks virzīta daudz plašākā gultnē – ārpus Pikaso, Matisa un Braka daiļrades pasaules.

Ph.D. Džons Vorns Monro (John Warne Monroe) ir Aiovas štata universitātes vēstures profesors. Viņš ir autors divām Kornela universitātes izdevniecības grāmatām. Otrā grāmata, Metropolitēna fetišs: Āfrikas tēlniecība un franču impērijas izgudrotā primitīvā māksla, 2021. gadā saņēma Arnolda Rubina balvu par izcilu publikāciju no Āfrikas studiju asociācijas mākslas padomes (ASV). Balva piešķirta par labāko Āfrikas mākslas grāmatu angļu vai franču valodā pēdējo trīs gadu laikā. Grāmatas publicēšanai veikta izpēte Francijā un Senegālā, to finansēja Džordža A. un Elīzas Gārdneres Hovardu fonds un ASV Nacionālais humanitāro zinātņu fonds (NEH).

Džons Vorns Monro izglītību ieguvis kā kultūras vēsturnieks, koncentrējoties uz 19. un 20. gadsimta Franciju. Viņa profesionālā saikne ar Āfrikas mākslas studijām aizsākās 2000. gadu vidū, iepazīstot Stenlija kolekciju Aiovas štata universitātes Mākslas muzejā. Tā iedvesmoja Monro pievērsties jaunam pētniecības projektam par Āfrikas vēsturisko mākslu. 2005.–2006. akadēmiskajā gadā Dž. V. Monro saņēma muzejā kuratora stipendiju un cieši sadarbojās ar Kristoferu Roju (Christopher Roy).

Pēc 2002. gadā Jēlas universitātē iegūtā doktora grāda Dž. V. Monro pasniedz bakalaura un maģistrantūras kursus par Eiropas kultūras vēsturi, materiālās kultūras izmantošanu kā vēstures liecību un citas tēmas Aiovas štata universitātē. Viņš ir saņēmis vairākus apbalvojumus par pasniedzēja darbu, tostarp valsts atzinību kā viens no 300 labākajiem bakalaura studentu profesoriem ASV.

Lekcija notiks angļu valodā.

Dalība pasākumā ir bez maksas.

Norises ilgums: 60 minūtes.

Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja