Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Risinājums mediķu "pateicības" problēmai

Piekrītu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājam Loskutovam par to, ka pašreizējā "pateicības" sniegšanas sistēma mediķiem ir gan nepieņemama, gan nepieļaujama. Nepieņemama tāpēc, ka tā cilvēkus, kuri jau tā ir bēdīgā situācijā ar veselību, iegrūž vēl sarežģītākā situācijā. Nepieļaujama tāpēc, ka nekādā gadījumā nedrīkst vienai profesijai pateikt labi, jums nav jāmaksā nodokļi par visiem ienākumiem. Viens likums, mīļie, viena taisnība visiem -- tā joprojām ir uzrakstīts uz Ministru kabineta sienas, lai arī cik ļaudis, kas sēž zem šī lozunga, reizēm necenstos to ignorēt.

Ne par to šis stāsts. Manuprāt mediķu "pateicības" problēmai ir arī risinājums, un proti. Vai pie katras slimnīcas nevarētu nodibināt pateicības fondu? Protams, ka taisnība ir tiem, kuri saka, ka ne jau visi ārsti ņem "pateicību" un vēl vairāk, ne jau visiem tas vispār ir iespējams. Hrestomatiskais skats filmās par medicīnu ir tas, kur ķirurgs pastiepj roku un saka "Skalpeli!" un skalpelis parādās. Kāds (vai pareizāk sakot visbiežāk kāda) viņam to pasniedz. Pacienta galvgalī stāv anesteziologs. Telpā ir arī citi cilvēki. Ārpus telpas kāds ir analizējis asinis, kāds ir mainījis gultas veļu -- vārdu sakot, ārstniecības procesā nav jau dakteris vien. Ja kāds slimnīcā sajuties sevišķi labi aprūpēts un apčubināts un apārstēts, naudu varētu maksāt nevis individuāliem cilvēkiem, bet gan slimnīcai kā tādai. Vakar dakteri runāja par to, ka joprojām varētu maksāt atsevišķiem ārstiem, vienīgi to darīt slimnīcas kasē un oficiāli. Vēl labāk manuprāt būtu tomēr šo pateicību sniegt institucionāli, nevis individuāli. Reizi gadā vai pusgadā vai ceturksnī slimnīcas ļaudis varētu sanākt kopā un lemt, ko ar naudu iesākt. Varbūt nopirkt kādu aparātu. Kaut vai naudu izdalīt prēmijās, tā lai tiek gan ārstiem, gan sanitāriem, gan medmāsām, gan apkopējām. Taču tas notiktu kolektīvi. Atsevišķiem dakterīšiem ļaudis joprojām varētu dot ziedus (konfektes un konjaku gan ne -- atradušās dāvanas veselības aprūpētājiem!). Es pats reiz uz nodaļu Stradiņa slimnīcā aizstiepu veselu kliņģeri -- arī tā bija vairāk kolektīva, nevis individuāla doma.

Šādi fondi, protams, būtu jāizstrādā rūpīgi un atbilstoši likumam un ar pārliecību, ka tajos iemaksātā naudiņa patiešām tiks izmantota atklāti un godīgi. Taču galvenais tomēr ir un paliek tas, ka nav taisnīgi vienas profesijas pārstāvjus atbrīvot no nodokļu maksāšanas. Tas nu reiz ir process, kuram laiks pielikt punktu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja