Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

RIXC galerijā norisināsies dāņu mākslinieka un dizainera Karla Emīla Karlsena izstāde

Ceturtdien, 5. oktobrī, plkst. 18.00 RIXC galerijā, Lenču ielā 2 norisināsies dāņu mākslinieka un dizainera Karla Emīla Karlsena (Carl Emil Carlsen) izstādes Netverams atklāšana, informēja galerijas pārstāvji.

Izstāde noslēdz mākslinieka divu mēnešu rezidenci RIXC centrā, kas norisinājās Eiropas mediju mākslas rezidenču platformas (EMAP) ietvaros. Instalācija ir ilgas un aicinājums atgriezties pie dabas caur mūsu tausti, izmantojot tehnoloģijas, kas ir likušas cilvēkiem attālināties no dabiskās vides. Instalācija ir tapusi sadarbībā ar komponisti Annu Fišeri, kas īpaši katrai imersīvajai videi radījusi muzikālās kompozīcijas.

Netverams ir imersīva un interaktīva algoritmiska dabas pieredze, kurā skatītājs virtuālajā vidē tiek aicināts ar rokām, mijiedarboties un pētīt dažādus elementus un parādības. Imersīvā instalācija ir skaņas, redzes un taustes mijiedarbības apvienojums. Virtuālajā vidē šos elementus var dzirdēt, redzēt un var reaģēt ar pieskārienu, tomēr tas nerada fizisku taustes sajūtas. Katrs no virtuālajiem elementiem apmeklētājam sniedz kompleksu sensorās uztveres pieredzi, kas mudina izpētīt un izprast tās mainīgo uzvedību.

Mākslas darbs liek aizdomāties par mūsu ilgām pēc saiknes ar dabu, izmantojot tausti. Instalācija ir ironisks mēģinājums atjaunot saikni ar dabu, izmantojot tās pašas tehnoloģijas, kas mums ir likušas justies atrautiem no fiziskās pasaules.

Mākslas darba katra pieredzes daļa un elements ir savienots un papildināts ar Annas Fišeres radītu muzikālo kompozīciju, apvienojot gan dabiskas, gan digitālas skaņas, piemēram, tradicionālos mūzikas instrumentus un elektroniskās skaņas.

 

Karls Emīls Karlsens (Carl Emil Carlsen) ir dāņu mākslinieks un dizainers, kurš izmanto skaitļošanas metodes, lai radītu interaktīvas audiovizuālas pieredzes, izmantojot ģeneratīvus algoritmus un jauktas realitātes ilūzijas, lai pētītu virtuālas parādības fiziskā telpā. Viņa izglītība ir saistīta ar vizuālo mūziku, un viņš ir uzstājies kopā ar Silicium tādos pasākumos kā Ars Electronica. Mākslinieks ir piedalījies dažādos VR, AR un XR projektos, kas saistīti ar performancēm, filmām, teātri un produktu izstrādi. Kā arī ir lektors Kopenhāgenas Interaktīvā dizaina institūtā.

 

Anna Fišere ir latviešu komponiste, kas rada skaņdarbus kamermūziku, operu, koru un vokālajiem ansambļiem, instrumentālos solo skaņdarbus, duetus, elektroakustisko mūziku un skaņas instalācijas. Komponisti fascinē skaņas vissarežģītākās īpašības, viņa pieiet tai kā dzīvam organismam, kas pati par sevi iemieso un atspoguļo mūzikas dažādās formas. Viņas darbi bieži tiek radīti ciešā sadarbībā ar mūziķiem, pētot katra instrumenta vissmalkākās tembrālās, fakturālās un tehniskās iespējas, kas galu galā noved pie rūpīgi izstrādātas sonoriskās arhitektūras. Iedvesmojoties no dabas noslēpumiem, viņa savā mūzikā iesaistās sarunā ar to, kurā cenšas panākt disciplinētas racionalitātes un zinātnisko pētījumu sadursmi ar sievišķīgu intuīciju un jūtīgu plastiskumu.

 

Eiropas mediju mākslas platfroma (EMAP) sniedz unikālu iespēju jauniem māksliniekiem pieteikties rezidencēs un īstenots savus radošos projektus, kas ietver mākslu, zinātni un tehnoloģijas sešpadsmit Eiropas vadošajos mediju mākslas centros.

Izstāde ir apskatāma līdz 17. novembrim RIXC galerijā, Lenču ielā 2, no trešdienas līdz sestdienai, no plkst. 12.00 līdz plkst. 18.00.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja