Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Rotaļīgi un neordināri

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā ir skatāma Zuzānu kolekcijas izstāde.

"Tāpat kā pērlēm vajag miesu un zeltam – dienas gaismu, lai uzmirdzētu, tāpat arī mākslas darbiem vajag skatītāju," par Zuzānu kolekcijas izstādi TOP no top Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā saka mecenāte Dina Zuzāne. Tajā ir aplūkojami ap diviem simtiem mākslas darbu, kas ir darināti no XIX gadsimta līdz 2017. gadam. 

Šajā izstādē ir eksponētas gleznas, skulptūras, grafikas, fotogrāfijas, video un instalācijas. Tās ievaddarbs ir mākslinieka Induļa Zariņa glezna Mākslinieka darbnīcā (Akts), kas ir tapusi 1993. gadā, jo tieši ar šo mākslas darbu ir aizsākusies apzināta mecenātu Dinas un Jāņa Zuzānu apjomīgās kolekcijas veidošana. 

Ekspozīcijas rotaļīgais nosaukums dod mājienu par tās neordināro iekārtojumu, kas ir organizēts trijās daļās. Pirmā no tām demonstrē kuratoru atlasi desmit atšķirīgos topos kā alternatīvu ierastajiem mākslas darbu novērtējumiem. Tos ir veidojuši Diāna Barčevska, Līga Lindenbauma, Sniedze Kāle, Valts Miķelsons un Jānis Zuzāns.

 

Darbu mozaīka

Viens no topiem ir Dramatiskākās epizodes, kur ir gan Romana Sutas Baznīcā (1917), gan Andra Brežes Sarkanais kvadrāts (2012). "Kultūrvēsturiska mozaīka, kur starp lielajiem politiskajiem dzirnakmeņiem cilvēki meklē mierinājumu cits citā, reliģijā vai spītā, vai aizgaiņājas ar ironisku smīnu," raksta Sniedze Kāle.

Sadaļā TOP ir apskatāmas arī Stiprākās sievietes, Iemīļotākās izklaides, Skaistākie ceļojumi un Kolekcionāra kabinets. Eksponēto mākslas darbu vidū ir seksistiskākie, stilīgākie, ūdeņainākie un dārgākie darbi, kas savā vērtībā ir "pielīdzināmi mājoklim, par kādu sapņo vidusmēra ģimene Latvijā", atklāj kuratore. 

Viena no sienām ir atvēlēta mākslinieka Jāņa Avotiņa gleznai Nekas no nekā (2008), kas ir izstādes lielākais darbs. Izstādes noslēgumā ikviens no apmeklētājiem tiek aicināts izveidot savu topu – planšetē pie izejas izvēlēties desmit mākslas darbus, ievadīt e-pasta adresi un saņemt to attēlu failus, kurus vēlāk var izmantot pēc saviem ieskatiem.

 

Ēnu teātris

Izstādes iekārtošana ir tikusi uzticēta scenogrāfam, Spēlmaņu nakts balvas ieguvējam Reinim Suhanovam, kurš kuratoru piedāvātos topus ir veidojis kā bišu šūnas. Mākslas darbu fonā viņš ir ielicis ne tikai fototapetes, bet arī metāla plāksnes, kurās līdzās vieniem mākslas darbiem atspoguļojas citi, pasvītrojot jaunu kombināciju rašanās brīnumu. 

Ar scenogrāfa iesaistīšanos izstāde ir papildinājusies vēl ar divām sadaļām. Viena no tām ir savdabīgs ēnu teātris, kurā skulptūras piedalās kā aktieri, apmeklētājiem ieslēdzot vienu vai otru prožektoru, kas vērsts uz eksponātu. Otra – Zuzānu ģimenes iekārojamākie darbi, kuri vēl nav viņu kolekcijā. "Mēs esam tos noslēpuši zem QR kodiem," piebilst Reinis Suhanovs.

Šajā izstādē var iepazīties arī ar arhitektes Zaigas Gailes biroja izstrādāto projektu jaunajam mākslas centram Zuzeum. Tas atradīsies bijušajā korķu fabrikā Lāčplēša ielā 101, kas celta 1911. gadā. Tajā būs divas mākslas darbu ekspozīcijas zāles, auditorija ar četrsimt vietām un Zuzānu kolekcijas krātuve vairāk nekā pieciem tūkstošiem vienību.

 

Skats pa logu

Līdz ar izstādes atklāšanu ir nākusi klajā arī pirmā Zuzānu kolekcijas grāmata, kura ir izdota izdevniecības Neputns paspārnē. Tajā ir ietverti 230 mākslas darbu attēli, kuri ir papildināti ar Zuzānu ģimenes un Mūkusalas mākslas salona kolektīva personiskajiem stāstiem par šīm pērlēm, kas ir sakārtotas hronoloģiskā secībā pēc iegādes laika.

To vidū ir mākslinieka Jura Baklāna glezna Skats pa logu ar istabas puķēm (1978). "Ir lietas, kuras ieraugot nekavējoties ataust atmiņas. Šī glezna man asociējas ar bērnību – mums bija tieši tāds skats uz logu. Mammai vienmēr uz palodzes bija podi ar augiem. Agaves, alvejas, kaktusi – tipisks padomju dzīvokļa rotājums," atceras Jānis Zuzāns. 

Izstādes laikā ir ieplānoti arī vairāki saistītie pasākumi. 13. augustā norisināsies tikšanās ar kuratoriem Līgu Lindenbaumu un Valtu Miķelsonu, 18. augustā – ar scenogrāfu Reini Suhanovu un 10. septembrī – ar mākslas zinātnieci Diānu Barčevsku un privātkolekcionāru Jāni Zuzānu. 24. augustā notiks mākslinieču Lauras Prikules un Evas Vēveres poētiskā robotisma performance Krāsu vārdnīca.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja