Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Sakrālo dziedājumu un Jupitera iespaidā. Marka Šagāla krāsu mūzika Ances Gricmanes mākslas darbos

Rīgas geto un Latvijas Holokausta muzejā (Maskavas ielā 14a) skatāma mākslinieces Ances Gricmanes multimediālā izstāde Marka Šagāla krāsu mūzika.

"Viss sākās pavisam nejauši, kā jau parasti sākas visas lielās lietas mūsu dzīvē," sarunā ar laikrakstu Diena atklāj māksliniece. Viņa ir atsaukusies uz savas studentes Kristīnes Selanes piedāvājumu iesaistīties glezniecības ekspozīcijā Mūsdienu dialogs, kas tika izveidota Vitebskas Laikmetīgās mākslas centrā un kas ļāvusi iepazīties ar vietējās mākslas dzīves uzturētājiem.

Jau pēc tam māksliniece saņēmusi ielūgumu piedalīties 6. Starptautiskajā Marka Šagāla glezniecības simpozijā, ko rīko Vitebskas Marka Šagāla muzejs. "Mani saista pētnieciskā pieeja mākslā, kad tu iedziļinies katrā konkrētajā tēmā," norāda Ance Gricmane, kura par savu uzdevumu šajā simpozijā izvēlējusies izpētīt Baltkrievijā dzimušā ebreju izcelsmes mākslinieka nozīmīgākos iedvesmas avotus. Pēc vairākām vietējā bibliotēkā pavadītām stundām un tuvējās apkārtnes iepazīšanas viņa nonākusi pie desmit baušļiem un spēcīgās ebreju reliģiskās vides, kas māksliniecē radījusi rezonansi un atraisījusi dziļas pārdomas par pasauli. Rezultātā viņa ir uzgleznojusi diptihu, kas tagad ir iekļauts Vitebskas Marka Šagāla Mākslas muzeja krājumā.

Vēlāk Ance Gricmane šo pētījumu ir turpinājusi un koncentrējusi uzmanību uz mūzikas ietekmi slavenā mākslinieka daiļradē. Tā nav pirmā reize, kad viņa ir pievērsusies mūzikai. Iepriekš māksliniece ir sadarbojusies ar latviešu komponistu Andreju Selicki. Savukārt ekspozīcijas Marka Šagāla krāsu mūzika pamatu veido gleznas, kas radītas Markam Šagālam tuvāko skaņdarbu iespaidā. To vidū ir sakrālie dziedājumi un klasiskā mūzika, arī mākslinieka iemīļotākā komponista Volfganga Amadeja Mocarta 41. simfonija (Jupiters). Gleznas papildinātas ar grafiskajiem darbiem un videomākslu, kā arī ar Marka Šagāla dzīvesstāstu.

"Ances Gricmanes glezniecība balstīta uz krāsu mijiedarbību. Viņa izmanto dažādas nokrāsas un klāj tās vienu otrai pāri, lai redzētu, kādu atmosfēru tās spēj radīt savā starpā. Slāņi, gaisma šādos darbos, tāpat kā dažādu izolētu elementu kombinācijas un krāsu laukumu transcendence, rada attēla telpas misticismu," raksturo Vitebskas Marka Šagāla muzeja kuratore Elena Ge. Iepriekš šis projekts ar nosaukumu Sakrālā abstrakcija ir bijis eksponēts Baltkrievijā – Vitebskas Marka Šagāla muzejā un Minskas Vēstures muzeja mākslinieka Mihaila Savicka galerijā. Tagad tas ir atceļojis uz Latviju, kur aplūkojams līdz 18. decembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja