Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Sarunā nestāstītu

"Stāsts" — gleznotāja Sandra Krastiņa uz jautājumu, kas ir viņas jaunās izstādes centrālā ass, atbild nevilcinoties. "Man vēl nekas nebija uzmālēts, kad es zināju nosaukumu. Jau pagājušovasar zināju, ka izstāde sauksies Vai kādam tas jāstāsta? Es gadiem apzināti gāju prom no šī stāsta, protams, bildē apakšā tas kaut bija, bet šoreiz man likās svarīgi, lai ir nolasāms stāsts," uzsver gleznotāja, kura līdz šim bija pazīstama ar īpašu interesi par dažādu faktūru saspēli.

No 4. līdz 23.martam galerijā Daugava būs skatāma gleznotājas Sandras Krastiņas izstāde Vai kādam tas jāstāsta? Tā apvieno 11 jaunas un vienu pirms trijiem gadiem tapušu gleznu: "Man bija svarīgi, lai var redzēt, ka ceļš jau ir aizsākts un nav pilnīgi no gaisa grābts." Gleznotāja uzsver nosaukuma divdabību — no vienas puses, tas ir stāsts, ko visi labi zina un kas nevienam nav jāstāsta, no otras puses — caur glezniecības valodu tas nav tik viegli vārdos izstāstāms, turklāt stāsts ir ļoti intīms.

Sandras Krastiņas izstāde Vai kādam tas jāstāsta? galerijā Daugava

"Protams, tās bildes ir ļoti sievišķīgas. Šajā izstādē es stāstu par savām sajūtām un sevi," S.Krastiņa neslēpj, ka gleznojot reizēm sevi pieķērusi šaubās — varbūt to labāk nestāstīt? Vai nav kļuvusi pārāk atklāta? Jo gleznās ienāk izjūtas, ko viņa sarunā nemaz neatklātu. Tad atmetusi ar roku — kāda jēga no mākslinieka, kurš nav atklāts?... S.Krastiņa darbnīcā ir izkārtojusi izstādes gleznas un pa kārtai raksturo. "Vispārzināmas lietas — tā ir Kristāla kurpīte. Katra sieviete gaida savu princi jebkurā..." gleznotāja sāk smieties un pabeidz ar vārdiem "jebkurā vecuma grupā". Šis ir pirmais darbs, kas tapis izstādei. Gleznotājai bijis svarīgi, "cik sieviete apakšā šim izaicinājumam ir plika". Izaicinājumam meklēt kurpīti, kuras nav. Tālāk redzam lielas papīra sniegpārslas, pielīmētas ar līmlenti (gleznotu!) pie sienas. "Papīra izgrieztā nosacītā greznība. Svētki. Nekā it kā nav, ir tukša siena, tu izgriez vienkārši papīru, pielīmē ar skoču milzu pārslas," S.Krastiņa ievada nākamās gleznas noskaņā. "No šīs gleznas radusies otra dimensija — telpa un meditācija par sienas tēmu. Izgrieztas lellītes, papīra sniegpārslas, dzimšanas dienas tortes svecītes...Tas ir tik nosacīti, īstenībā — nekas. Bet caur šiem vairākiem "nekas" es veidoju savu stāstu." S.Krastiņa vērš uzmanību uz gleznu Novilktie svārki: "Protams, Novilktie svārki, sieviete ir plika, tas man pašai likās ļoti jēdzieniski." Kristāla kurpīte, Novilktie svārki, Leļļu deja...Edgars Vērpe esot ienācis darbnīcā un teicis: "Es nesaprotu, kādos bērnības apcirkņos tu rocies?!" Bet gleznotājas dēls, kurš mācās filozofos, savukārt izstāstījis visu. Nav vis bērnības, bet gan viņas pašas, pieaugušas sievietes, apcirkņi. "Latviešu māksla ir harmonizējoša — no tās ādas neizlēksi. Par problemātiskām lietām runā harmonizējoši, un tas īstenībā ir trūkums," atbild S.Krastiņa, vaicāta, vai norises sabiedrībā viņu kā mākslinieci neprovocē ņemt piemēru no sociāli kaismīgā un ironiskā mākslinieka Ivara Poikāna.

*

Izstāde

Sandra Krastiņa. Vai kādam tas jāstāsta? Galerijā Daugava 4.III — 23.III

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja