Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Saules stari uz dēļiem. Gleznotājas Sigitas Daugules pamanītās daudzu nepamanītās detaļas

"Te es biju!" vēsta uzraksts uz vienas no mākslinieces Sigitas Daugules radītajām gleznām, kas aplūkojamas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas ceturtajā stāvā.

Iegarenajā zālē ar stikla grīdu eksponētais darbs turpina gleznotājas interesi par urbāno vidi ar visu, ko cilvēks tajā radījis. "Pilsētā viņa krāj iespaidus, īpašu uzmanību pievēršot sienām, to faktūrām un krāsām, ko ienesis laika zobs un cilvēka roka," akcentē izstādes Sienas kuratore Baiba Vanaga.

Par impulsu gleznai var kļūt dēļi ar atlupušas krāsas slāņiem, mitruma traipi uz ēkas sienas, kāds uzraksts vai zīmējums uz gadiem nekrāsotas nama fasādes un citas ikdienišķas, daudzu nepamanītas detaļas. "Es diezgan bieži nočiepju kādu tēlu, kuru es ielieku savās gleznās, piemēram, kaķis no Melnsila ielas ceļo no viena darba uz otru," atklāj Sigita Daugule. Trolli viņa ir ieraudzījusi Valmieras dzelzceļa stacijā un izveidojusi arī pati savus, kā saka māksliniece, feikos grafiti, tajā skaitā trusi ar sarkanajām acīm, kas kļuvis par vienu no viņas daiļrades atpazīšanas zīmēm.

 

Grafiti klātbūtne

Savā lielformāta darbā Sigita Daugule ir ienesusi cilvēka figūru – izveidojusi trafaretu un uzpūtusi šo tēlu uz savas gleznas gluži kā ielu mākslinieks. Jautāju, vai viņai kādreiz ir bijusi vēlme radīt arī kādu ielas mākslas darbu? "Vienreiz man bija problēmas ar kaimiņu un radās vēlme uzrakstīt uz sienas to, ko par viņu domāju. Tas palīdzēja," atbild gleznotāja, kuras darbos grafiti kultūra savienojas ar klasisko mākslu. "Kad es studēju pie Induļa Zariņa, viņš ieteica izmantot renesanses laika darbiem raksturīgo sarkano pagleznojumu, jo tas iedod papildu dimensiju," skaidro Sigita Daugule.

Ejot garām divpadsmit metru platajai gleznai, māksliniece priecājas par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja sniegto iespēju izpausties šādā lielformātā. "Šobrīd Latvijas glezniecībā patiesa lielformāta glezniecība ir praktiski iznīkusi, vairāk vai mazāk piemērojoties tirgus prasībām, tādēļ uzskatu, ka šāda veida mākslas attīstīšana un radīšana ir ļoti nepieciešama un iztrūkstoša Latvijas glezniecības kopainā," norāda autore un vēlāk arī piebilst, ka no astoņiem gabaliem sastāvošo darbu viņa ir gatava pārdot kā vienu vai nepārdot nemaz.

 

Rozā akcents

Savukārt divās nelielajās zālēs ar dēļu apšuvuma sienām Sigita Daugule ir radījusi gleznu instalāciju, kas mīmikrē apkārtējo vidi un apvieno viņai tik tuvo ekspresionismu un fotoreālismu. Šī nav pirmā reize, kad māksliniece glezno dēļus. "Stāsts ir līdz riebumam banāls," teic gleznotāja. "Sēdējām manā mājā kopā ar kuratori Ingu Šteimani un dzērām vīnu. Ārā plosījās vētra un mūsu acu priekšā nogāza žogu. Atnāca strādnieki, uzlika jaunu un veco atdeva man kurināmajam. Paņemu dēli un skatos: visa tā dzīve ir ierakstīta šajā kokā. Tas ir tik skaists," atminas Sigita Daugule, kura pēc tam ir radījusi veselu dēļu darbu sēriju.

Gatavojoties aktuālajai izstādei, viņa ir nākusi uz Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un mērījusi dēļu platumu, lai radītu savas jaunās gleznas, uz kurām tagad spēlējas saules stari gluži kā uz koka žogiem. Starp baltajos un pelēkajos toņos radītajiem darbiem ar dažiem spilgtāku krāsu akcentiem ir eksponēta arī rozā glezna ar kaķi.

"Es domāju, ka tas būs Instagram hits," smejas gleznotāja. Gan viņa, gan kuratore šaubījās par šī darba izlikšanu izstādē, bet Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolēģi un māksliniece Frančeska Kirke viņas pārliecināja to parādīt publikai: "Tas ir obligāti jāliek ārā!"

Izstāde Sienas Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā ir aplūkojama līdz 4. augustam.

Vairāk informācijas: www.lnmm.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja